marți, 10 aprilie 2012

Pesto de Leurda

Sa incepem cu o scurta definitie: pesto este un sos traditional din Genova (de aceea se mai numeste si Pesto Genovez) care contine busuioc, seminte de pin, usturoi, ulei de masline, parmezan si se serveste cu paste. Noi am plecat de la ideea de baza a acestui sos si am pregatit un pesto mai romanesc, de leurda. Am obtinut o bunatate usturoiata, pe care cu greu o lasi fara s-o dovedesti :) Poate inlocui mujdeiul, mai ales daca vreti sa aveti o explozie de culoare in farfurie.
Pentru un bol de pesto, am folosit:
  • 70 g migdale
  • 1 legatura mare de leurda
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 50 - 80 ml ulei de masline
  • un praf de sare
Punem migdalele intr-un bol cu apa si le lasam sa se hidrateze cateva ore bune, preferabil de seara pana dimineata. Cand migdalele sunt gata, coaja aceea maronie se va desprinde foarte usor, asa ca nu va ia mult sa le curatati.
Cu ajutorul blenderului sau al piciorului vertical al mixerului vom prepara sosul, asa ca, in vasul pe care il folositi, puneti urmatoarele: uleiul de masline, zeama de lamaie, sare, leurda tocata si migdalele curatate. Eu am pus mai intai migdalele si apoi leurda, dar n-a fost prea bine, ca a mers blenderul cam mult pana sa fie gata. Omogenizam bine compozitia si gata, petrecerea poate incepe! Merge la fix langa o friptura, sau simplu, pe o felie de paine proapata. Sa va mai zic ca e raw-vegan, sau culoarea de verde crud spune totul? :))



2 comentarii:

Simona spunea...

Nu pot decat sa ghicesc ce gust are... dar culoarea este mai mult decat imbietoare! Imi place leurda, deci cu siguranta voi incerca si eu reteta!

Anonim spunea...

Imi ploua in gura! Ce culoare faina poate avea!

Antonina