luni, 11 aprilie 2011

Maioneza Light


V-am mai vorbit aici despre maioneza light pe care o pregatim cand vrem o salata care are nevoie de un astfel de sos. Si cum se regaseste in mai multe retete, m-am gandit ca merita un loc separat in lista noastra de sosuri :)

Pentru o portie de maioneza avem nevoie de:
  • 1 ou crud
  • 3 linguri iaurt
  • 80 - 100 ml ulei
  • 3 linguri mustar
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • sare
Pana acum nu am pregatit maioneza in acest fel decat folosind un ajutor extraordinar in bucatarie si anume piciorul vertical al mixerului:) Dar cu prima ocazie testam si maioneza facuta clasic, unde o parte de ulei va fi inlocuit de iaurt.
Asadar, varianta automatizata suna cam asa: punem in vasul mixerului ingredientele in urmatoarea ordine: oul crud, sare, iaurt, mustar, zeama de lamaie, ulei. Piciorul vertical il asezam pe fundul vasului si il pornim, tinandu-l nemiscat pana se incorporeaza aproape tot uleiul. Apoi miscam usor piciorul vertical de sus in jos de cateva ori, pana cand maioneza este gata. Mai adaugam zeama de lamaie sau mustar, dupa gust.
Astfel maioneza are aproximativ 320 de calorii la 100 de grame, in timp ce maioneza obisnuita are undeva peste 600 de calorii.

7 comentarii:

Lucia spunea...

Ce bine ca ati postat metoda asta, auzisem de ea mai demult tot de la voi. Chiar imi era pofta in ultima vreme de salata de cruditati cu maioneza! :)

Carmen spunea...

Lucia, ma bucur ca iti e utila reteta :) De cand tot ziceam de ea, era cazul s-o postez :)

Ioana spunea...

Super retete:).

Am o intrebare legata de mixer: exista vreo diferenta in prepararea maionezei daca folosesc mixer "clasic" cu 2 picioare si nu mixer cu 1 picior? Multumesc:*.

Carmen spunea...

Ioana, ma bucur ca iti plac retetele noastre :)
Mixerul cu picior vertical are in capat un mic cutit, care amesteca altfel decat mixerul clasic. Practic mixerul clasic, cu 2 picioare este asemanator unui tel, care inglobeaza si aer in compozitie, in timp ce piciorul vertical e un fel de blender, deci mixeaza mai repede si mai concentrat. Din cate stiu, si mixerele clasice aveau un accesoriu similar piciorului vertical, dar sincer nu l-am folosit niciodata. Avantajul piciorului vertical e ca bate maioneza imediat, spre deosebire de cand o amesteci cu lingura. Daca nu ai mixer cu picior vertical, poti incerca mai bine sa faci maioneza "the old fashoned way", amestecand cu o lingura si turnand ulei putin cate putin. Sper ca ti-au fost de folos explicatiile si sa-mi spui cum a iesit maioneza :)

Ioana spunea...

Multumesc pentru raspunsul detaliat:). Referitor la reteta pentru Baba Ghanoush - vinetele le mixezi cu un mixer clasic sau vertical? Vreau sa imi cumpar un mixer zilele astea, si incerc sa identific care din cele 2 versiuni e mai utila.

Carmen spunea...

La Baba Ghanoush am folosit un tel, accesoriu al unui mixer care are si picior vertical, si inca un bol de tocare. Ceva de genul asta: http://bit.ly/nmXP0T
Cateodata folosesc si piciorul vertical la salata de vinete, ca sa nu se simta semintele, pentru ca se transforma totul intr-o pasta fina.
Hope it helps :)

Ioana spunea...

O, da, it helps a lot:). Acum am realizat ca ambele mixere pot avea ambele functii (cea de tel si cea de blender).