luni, 22 martie 2010

Drob Dietetic


Am facut in weekend, cu aprobarea furnicutului, o varianta de drob dietetic. Am folosit ficat de pui, dar puteti adauga si niste piept de pui fiert. Imi place reteta pentru ca oricum de Paste se fac o gramada de mancaruri grele, macar pe unele sa le adaptam putin :) Acest drob poate sa inlocuiasca si un mezel la micul dejun, sau poate fi un aperitiv la orice masa.
In functie de preferinte, puteti adauga ou fiert in compozitie, ca sa arate ca drobul clasic atunci cand il taiati felii.
Pentru 4 - 5 portii avem nevoie de:
  • 500 g ficat
  • 3 legaturi ceapa verde
  • 2 morcovi
  • 2 + 1 oua
  • 1 legatura usturoi verde sau 4 - 5 catei usturoi uscat
  • marar, patrunjel
  • sare, piper, ulei
Ficatul il spalam si il curatam de vinisoare si de grasime. Il punem la fiert in apa fierbinte cu sare si il lasam sa fiarba cam  20 - 25 de minute. Aveti grija daca ii puneti capac pentru ca e posibil sa dea in foc, fiindca face spuma. Cand ficatul a fiert il scurgem de apa si il lasam sa se racoreasca. Mai ales daca adaugati si piept de pui, puteti pastra putina apa din care a fiert ficatul, pentru ca e posibil sa mai fie nevoie sa adaugam in compozitie, daca e prea uscata.
Intre timp ne ocupam de legume: tocam ceapa, morcovul si usturoiul si le calim in putin ulei. Dupa 2-3 minute adaugam sare si putina apa, ca doar facem un drob dietetic :) 
Lasam legumele cam 15 minute sa se patrunda, mai adaugam apa daca este nevoie ca sa continue sa fiarba.  Nu trebuie sa lasati toata apa sa se evapore, este bine sa mai ramana putin suc pentru ca sa fie mai pufos drobul. Cand sunt gata, le lasam si pe ele sa se raceasca.
Sa revenim la ficat, care ar trebui sa fie destul de rece ca sa-l putem taia usor. Daca avem robot de bucatarie functional, cu atat mai bine :D Tocam marunt ficatul, il punem intr-un vas mai mare, adaugam legumele calite, patrunjelul si mararul tocate, 2 galbenusuri, sare, piper.
Omogenizam bine, si adaugam cele 2 albusuri batute spuma pe care le incorporam in compozitie. Daca vi se pare cam uscata compozitia, mai adaugati putina apa din care a fiert ficatul.
Pregatim tava in care vom coace: ungem o tava de chec sau cozonac cu ulei si turnam compozitia in tava. Ungem pe deasupra cu 1 ou batut. Dam la cuptorul incins la 200 de grade si lasam cam 30 - 40 minute, pana cand se coloreaza si face o crusta frumoasa.
La capitolul calorii, nu stam prea rau: 100 de grame au aproximativ 170 de calorii, iar o portie are cam 150 de grame, deci cam 255 calorii.


Un comentariu:

Raul spunea...

Deci...asta tre' sa fie buuuunn.....cu ceapa verde si ridichi... deci abia astept...Carmen....:d