marți, 3 mai 2011

Saramura de Peste


Dupa mesele de Paste si gratarele de 1 mai, parca merge ceva mai usurel, cu mai putina carne, adica ceva peste :) De mult imi promisese furnicutul ca face o saramura, dupa reteta mostenita din familie. Asa ca, dupa telefonul de rigoare, ca sa fie sigur ca stie tot ce are de facut, a trantit o bunatate de saramura, putin picanta, adica un pranz light si delicios. Aceasta saramura este foarte buna atat calda, cat si rece, fiind o mancare potrivita vara, cand vrem ceva racoritor.

Pentru 2 portii de saramura avem nevoie de:
  • 300 - 400 g peste (crap, caras - intreg sau taiat bucati)
  • 300 ml suc rosii
  • 200 ml apa
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 lingurita boia dulce sau iute
  • sare, piper
Pestele pe care l-am avut nu era prea mare, asa ca l-am lasat intreg, fara cap si coada. Daca folositi un peste maricel, puteti sa-l taiati medalioane, late cam cat latimea palmei.
Pestele, curatat de solzi si aripioare, se freaca cu putina sare grunjoasa si se prajeste pe gratar, pe ambele parti, pana se patrunde.
Separat, se face un sos din sucul de rosii, apa, boia, sare si piper. Acest sos se pune pe foc si se lasa sa dea un clocot, dupa care se toarna peste pestele prajit. Lichidul trebuie sa fie suficient cat sa acopere aproape in totalitate pestele. Daca vi se pare prea putin, inainte de a-l turna, mai adaugati putina apa si/sau suc de rosii.
Patrunjelul se toaca marunt si se presara pe deasupra. Se lasa saramura sa stea cateva ore, dupa care se poate incalzi, sau se poate manca rece. Este extraordinar de simpla si de buna, iar despre calorii ce sa va spun, sunt ca si inexistente, doar vreo 180 la o portie :)



7 comentarii:

Nil spunea...

chiar ca merge bine acum o saramura

FLORY spunea...

Ce bun,si eu fac saramura!

Antonina spunea...

Minunat Furnicuto !! Eu sunt innebunita dupa peste, asa ca pot sa spun ca ador mancarica ta. O zi frumoasa

In bucatarie la Sidy spunea...

Vad ca azi am fost pe un gand amandoua....eu am facut plachie.
Eu nu sunt fan peste dar sotul meu il adora....asa ca m-am executat.Data viitoare am sa fac saramura ca si a ta Carmen...

Carmen spunea...

Nil, Flory, Antonia, multumesc de vizita!
Sidy, sa stii ca si eu ma gandeam ca ar merge data viitoare o plachie :) O sa trec pe la tine sa ma inspir :)

Antonina spunea...

Carmen...daca vrei plachie ala Dobrogea... get-beget :)) treci si pe la mine ...am acolo o plachie de crap de sta si matza in coada :)) Te pup

Gabryel spunea...

Pare delicioasa si spun asta deoarece iubesc atat pescuitul cat si gatitul carnii de peste. Si o saramura este de nerefuzat, cel putin pentru mine...