duminică, 28 aprilie 2013

Inghetata de Cafea

Dupa o perioada de pauza, atat de postat cat si de gatit, din cauza renovarii bucatariei, revenim cu o reteta numai buna de intampinat vremea frumoasa de care ne-am bucurat in ultima vreme. Cu o aroma puternica de cafea, aceasta inghetata se poate pregati fara masina de inghetata si fara a fi nevoie s-o amestecam pe masura ce se intareste. Acest lucru se intampla deoarece am folosit frisca lichida in cantitate mai mare decat laptele.
Pentru o portie consistenta de inghetata, am folosit:
  • 500 ml frisca lichida (smantana de 30 - 35% grasime)
  • 350 ml lapte
  • 250 g cafea boabe
  • 5 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • 1 lingurita ness
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
Intr-un vas incapator, amestecam laptele, zaharul, jumatate din frisca si boabele de cafea. Punem la foc mic, amestecand des si asteptam se incalzeasca, dar nu trebuie sa fie fierbinte, pentru a nu se branzi. Luam de pe foc si lasam o ora sa se raceasca si sa infuzeze cafeaua.
Dupa acest timp de odihna, punem vasul pe foc mediu, incalzind amestecul, dar fara sa ajunga la punctul de fierbere. Separat batem galbenusurile. Luam cate o lingura din amestecul fierbinte si turnam este galbenusuri, batandu-le in continuare. Dupa vreo 10 - 15 linguri adaugate, varsam galbenusurile in vasul cu cafeaua. Continuam sa incalzim compozitia, amestecand continuu, timp de aproximativ 10 minute, sau pana cand se ingroasa si imbraca lingura.
Strecuram compozitia, aruncam boabele de cafea si incorporam restul de frisca lichida, ness-ul si esenta de vanilie. Lasam sa se raceasca, apoi congelam. Pentru efectul artistic, am lasat cateva boabe de cafea in inghetata, dar puteti sa puneti si bucatele de ciocolata.



12 comentarii:

stefy spunea...

imi place tot ce contine cafea, asa ca nici aceasta inghetata nu-mi ramane indiferenta!!

sorin spunea...

vreau si eu o portie

Paula Gafitescu spunea...

Inghetata asta e una din preferatele mele, arata minunat!!

Bogdana spunea...

Inghetata cu cafea este preferata mea (vers fara intentie :P) Intr-o vreme se gasea in comert, am fost fericita, apoi, a disparut. Sigur o sa incerc reteta asta :)

Cristina spunea...

Un Paste fericit va doresc!

Carmen spunea...

Multumim, Cristina! Un Paste fericit si voua!

Haplea spunea...

Nu am facut pana acum inghetata de cafea, dar trebuie incercata!

Builders.ro spunea...

O combinatie perfecta inghetata de cafea. Am folosit aparatul de inghetata DeLoghii si a fost minunata.

Laura spunea...

Am facut si eu inghetata aseara.....a iesit foarte buna, cremoasa, mult mai buna decat Nirvana :)

Multumesc Carmen pentru inspiratie :*

Liana10 spunea...

Hei, furnicutilor, unde ati disparut??

Va astept cu drag la provocarea Dulce Romanie, unde ingredientele vedeta sunt: ciocolata de casa, stafidele si mustul!

Adi spunea...

Arata buna de tot. :)

Andreea spunea...

Aceasta reteta este perfecta mai ales in diminetile de vara calduroasa. Sunt sigura ca te invioreaza si te trezeste din amorteala. O recomand. In loc de cafea, este perfecta.