joi, 14 februarie 2013

Blondies cu Ciocolata Alba si Merisoare

Trebuie sa recunosc, il prefer pe Gordon Ramsay in locul lui Jamie Oliver. O fi Jamie implicat in multe actiuni frumoase legate de mancarea sanatoasa, dar pe Gordon l-am declarat bucatarul meu preferat dupa ce am incercat diverse retete vazute in emisiunile lui sau gasite in cartile pe care le-a scris. Singura problema e ca in unele emisiuni nu prezinta cantitatile tuturor ingredientelor, motiv pentru care aici le-am cam ghicit. Dar le-am nimerit la fix: o prajitura delicioasa, putin crocanta de la ciocolata si incredibil de simplu de preparat. Deja e planificat un remake in acest weekend, la cererea insistenta a publicului :)
Pentru o tava de 20x35cm am folosit:
  • 240 g unt
  • 3 oua mari
  • 400 g zahar fin
  • 350 g faina
  • 3 tablete ciocolata alba (a cate 90 g - in total 270g)
  • o mana de merisoare uscate
  • cateva picaturi esenta de vanilie
  • 1 lingurita praf de copt
  • jumatate lingurita bicarbonat de sodiu
In primul rand pregatim ciocolata, pe care o taiem fasii lungi si late de aproximativ 4-5mm. Fiind destul de mari, ele vor ramane aproape intacte in aluat si vor deveni crocante.
Topim untul taiat cubulete, cu grija sa nu ajunga la o temperatura prea mare si sa fiarba. Cand untul s-a topit il turnam peste zaharul fin si amestecam cu telul. Adaugam esenta de vanilie. Separat batem ouale ca pentru omleta si le incorporam in compozitia de unt si zahar.
Urmeaza jumatate din cantitatea de faina, pe care o amestecam bine in compozitie, cu atentie sa nu faca cocoloase. Adaugam praful de copt, bicarbonatul si restul de faina, omogenizand bine. Suntem aproape de final si este momentul pentru bucatile de ciocolata si merisoarele, pe care le amestecam cu grija pentru a pastra forma fasiilor de ciocolata.
Tapetam o tava cu hartie de copt, turnam compozitia si o nivelam. Dam la cuptor, la 180 de grade timp de 35 - 40 de minute, pana trece testul scobitorii. Simplu, rapid si foarte foarte bun :)



7 comentarii:

Unknown spunea...

Ce bine arata aceste blondies! Pot concura cu mult succes cu varianta lor neagra ;)

Teobucatar spunea...

O idee minunata!

Cristina spunea...

Cred ca ua fost tare bune... trebuie sa le incerc si eu!

Aurica spunea...

asa "blonda" sa tot mananci, arata bine, delicioasa si pufoasa, imi place culoarea si combinatia cu merisoare, excelenta ;)

Anonim spunea...

O intrebare: ciocolata alba 90 grame sau 180 grame (3 tablete de cate 90 grame)? Nu am inteles prea bine. In reteta originala 240 gr ciocolata mi se pare cam mult, prefer reteta asta, plus ca are si unt mai putin ca reteta lui. Maria

Anonim spunea...

Daca ma gandesc mai bine la matematica invatata, intrebarea corecta este 270 grame de ciocolata sau doar 90? Maria

Carmen spunea...

Maria, am folosit 3 tablete de ciocolata, a cate 90 de grame fiecare, deci 270g in total. Am modificat si reteta, pentru a nu fie confuzii :)