duminică, 23 mai 2010

Tarta cu Mere


Era timpul sa inauguram tava de tarta pe care am achizitionat-o de curand, dupa muuulte cautari. Am vrut neaprat sa fie o forma simpla, neteflonata, pentru ca tavile cu un strat subtire de teflon se zgarie foarte usor si apoi ruginesc. Asa ca am asteptat pana am gasit o tava de aluminiu, simpla, care sper sa fie mai rezistente. Dar ca sa ne dam seama, trebuie sa o folosim cat mai mult, si la cat de buna este aceasta tarta cu mere, sigur o sa repetam de multe ori reteta :)
Pentru o tava de 26 cm diametru avem nevoie de:
Aluat:
  • 250 g faina
  • 100 g unt
  • 2 linguri de zahar (30 g)
  • 1 ou
  • un praf de sare
Umplutura:
  • 3 - 4 mere
  • 1 cana lapte (250 ml)
  • 2 linguri faina (30 g)
  • 5 linguri zahar (75 g)
  • 1 ou si 1 galbenus
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie (1 lingurita)
Cam cu o ora inainte sa ne apucam de aluat trebuie sa scoatem untul de la frigider pentru ca sa fie moale. Aluatul il facem usor, amestecand toate ingredientele pana obtinem un aluat destul de tare, dar elastic. Daca este prea sfarmicios inseamna ca a fost prea multa faina, si putem incorpora 2 - 3 linguri de apa in aluat. Dam la frigider aluatul pentru cam 20 - 30 minute, pana pregatim umplutura.
Pentru crema de vanilie, batem cu mixerul oul si galbenusul cu zaharul pana se dizolva. Adaugam apoi cate o lingura de faina, pe masura de o omogenizam in crema. Punem si zaharul vanilat, coaja de lamaie si treptat adaugam si laptele.
Pregatim si merele, le curatam de coaja, le scoatem cotorul si le taiem felii subriti.
Scoatem aluatul de la frigider si il intindem cu facaletul pe o suprafata presarata cu faina. Cum spuneam, aluatul trebuie sa fie elastic, asa ca daca se crapa pe margini pe masura ce il intindem, adaugam putina apa si il mai framantam 1 minut, dupa care incercam din nou. Daca aluatul devine prea lipicios, inseamna ca s-a incalzit prea mult, asa ca il mai bagam la frigider cateva minute.
Punem aluatul in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, presam cu grija pe toata suprafata tavii, pentru ca sa nu se rupa aluatul. Peste aluat asezam feliile de mere in cercuri, iar deasupra turnam crema. Putem presara 1- 2 linguri de zahar peste, dar daca nu vrem sa crestem caloriile, sarim peste acest pas.
Dam la cuptorul incins la 180 - 200 grade si lasam timp de 50 minute - 1 ora, pana cand crema s-a intarit, iar aluatul s-a rumenit pe margini.
Aceasta reteta de aluat nu este crocanta, asa ca este usor de taiat, chiar si in tava de tarta, dar cel mai bine este sa scoateti pe un platou pentru a nu zgaria tava.
Un desert foarte aromat de la crema de vanilie, care are aproximativ 275 calorii / 100 grame.
Reteta este preluata de pe reteteculinare.ro.



Printeaza reteta (fara imagini)

6 comentarii:

ionela spunea...

si eu am achizitionat de curand o forma de tarta si sunt in cautare de reteta! a ta mi se pare super! o tin minte si poate o pun in aplicare!

Carmen spunea...

Ma bucur ca iti place reteta, sa-mi zici cum ti se pare daca o testezi :)

Sidy spunea...

Carmen si asta o fac maine....
Ha, ha, ha....mai trebuie sa caut o ciorba si inseamna ca maine am meniu a la Furnicute !!!
Te tzuc !

Sidy spunea...

Carmen nu am cuvinte sa-ti multumesc ! A iesit asa de buna....
Zilele acestea am sa o trec la mine pe blog sa vezi cum mi-a iesit...
Multumesc inca o data mult de tot !

Carmen spunea...

Sidy, ma bucur ca ti-a placut!
Abia astept s-o vad la tine pe blog :)

Anna spunea...

Vreau sa iti spun ca tocami ce am terminat aceasta minutata tarta si am savurat vreo 2 felii destul de mari :) A iesit super buna, delicioasa, a placut tuturor :*