luni, 5 septembrie 2011

We're back

Am luat o pauza de vreo 10 zile, atat de la Bucuresti cat si de la blog, dar acum am revenit cu o multime de poze si de amintiri frumoase. Am facut vreo 1700 de km in mai multe reprize, am vizitat cateva locuri de prin Moldova, am facut gratar la munte si ne-am relaxat in Delta. Am vazut locuri frumoase si prin tarisoara asta a noastra, dar si multe, mult prea multe gunoaie, mai ales in Delta. Am descoperit niste drumuri fantastice, atat de bune si peisajele atat de frumoase (a se citi pajisti curate) incat pareau parca din alta tara. Dar sa va detaliez locurile cele mai importante...
Prima supriza pe care am avut-o a fost Cetatea Neamului, de la Targu Neamt, care de vreo 2-3 ani este complet renovata. Adica complet reconstruita, pentru ca nu se pastrase prea mult din cea originala, lucru demostrat de imaginile din timpul lucrarilor, expuse intr-una din incaperile cetatii. Drumul pana la cetate desi nu e lung este foarte abrupt, dar merita efortul, deoarece atat cetatea cat si privelistea sunt cu adevarat deosebite.




Am ocolit lacul Bicaz, plecand din Bicaz spre Izvorul Muntelui - Durau, apoi spre Poiana Largului si barajul Bicaz. Auzisem ca e un drum frumos, lucru adevarat, dar drumul de la Bicaz la Durau nu vi-l recomand decat daca trebuie neaparat sa ajungeti acolo. Este ingrozitor de prost, asfaltul este mai mult lipsa, iar daca stiam de la inceput, nu cred ca am mai fi ales acest traseu. Dar peisajele si aerul rece de munte au compensat cat de cat lipsa unui drum decent.



Din Moldova am trecut in Ardeal prin Cheile Bicazului - Lacul Rosu, pe un drum care iti taie rasuflarea, sculptat prin munte. Iar de aici am ajuns la poate cel mai frumos drum pe care am mers pana acum prin Romania: Gheorgheni - Miercurea Ciuc - Sf. Gheoghe - Brasov. Proaspat asfaltat (inca se mai lucra la poduri) cu curbe largi, serpuind printre dealuri, deloc aglomerat, o adevarata placere pentru soferi, si pentru fotografii din dreapta :) 




Inainte de a ajunge in Predeal, am oprit la cel mai bun restaurant ever! respectiv Sergiana, din Brasov. Cine a fost acolo, stie despre ce vorbesc, iar cine n-a fost... sa mearga, pentru ca nu va regreta. Restaurantul este la subsolul unei cladiri de pe strada Muresenilor, chiar pe colt, peste drum de parc. Este foarte usor de ajuns, dar trebuie sa fiti atenti sa nu treceti pe langa treptele pe care se coboara si sa-l ratati pentru ca nu e suficient de bine semnalizat (a se intelege sageti luminoase care iti arata unde sa gasesti cea mai buna mancare romaneasca). Mai intai, din partea casei primesti niste jumari fragede de se topesc in gura, paine de casa si nelipsita ceapa rosie. Asta ca sa ai timp sa te hotarasti ce vrei si sa nu rabzi de foame.



De fiecare data cand ajungem pe acolo, alegerea e invariabila: pentru mine zama ardeleneasca cu ciolan si mamaliguta cu branza dulce si smantana, iar pentru Robert, zama de fasole cu afumatura, servita cu salata de ceapa rosie si bulz. Desertul (adica the best papanasi) nu mai are loc, decat foarte, foarte rar, oricat de foame ne-ar fi cand ajungem. Asta e... trebuie sa ne sacrificam si sa ne facem mai des drum pe acolo, pentru ca sunt atatea mancaruri tentante care au ramas inca neincercate :)



In Predeal, la cabana pe care am impartit-o cu Luci si Laura, am avut gratar, asa ca baietii au avut ce face, adica niste gratare foarte bune: carne, mici, carnaciori, cartofi copti in jar, legume de multe feluri. Bine... nu chiar toate in aceeasi zi :) 

Din Predeal am pornit spre Delta, respectiv spre Murighiol, unde am lasat masina, cu destinatia finala Uzlina. Am dat peste alt drum superb, intre Harsova si Tulcea, care strabate muntii Dobrogei. La fel, drumul  este proaspat refacut si dreeeeept, incat uneori se vedea la vreo 2-3 dealuri in fata. Peisajele din jur sunt foarte frumoase, o zona in care se lucra mult, plina de floarea soarelui, dar si de instalatii eoliene. Alt drum care merita parcurs pentru placerea de a conduce si de a vedea o zona unica.

Despre Delta n-am prea multe de povestit, ne-am plimbat cu barca, am vazut nuferi si pasari, am pescuit, am mancat peste, am citit si ne-am ferit de roiurile de tantari :) Nimic iesit din comun, dar relaxant si placut. De maine, revenim cu retete :)



5 comentarii:

Adela Zilahi spunea...

Super vacanta, sa va fie de bine! Bine ati revenit! Astept cu drag noi retete! Pupicei!

Carmen spunea...

multumim! pup!

Betty spunea...

Pai daca ati revenit cu bine...va astept la masa provocarii :) http://bettykitchen.wordpress.com/2011/09/01/provocarea-lunii-septembrie-dulce-romanie-2011/

Carmen spunea...

Betty, multumim de invitatie! Nu prea avem scuze sa nu participam pentru ca gatim mereu vinete in ultima vreme :)

kata spunea...

foarte frumoasa vacanta.....la cat mai multe astfel de iesiri :)