marți, 8 noiembrie 2011

Peltea de Gutui


Asa cum am invatat noi la fizica, nimic nu se pierde, totul se transforma... Acolo era vorba de energie, dar acelasi principiu poate fi aplicat cu succes si in bucatarie. Ceea ce se intampla si aici, pelteaua fiind o minunatie de desert, preparata folosind si bucatile de gutui ramase de la dulceata
Este foarte simplu de facut, singura parte mai tricky este determinarea momentului cand e gata. Dar cum avem deja experienta de la dulceata, nu-i chiar mare filozofie :)
Pentru 4 bocane de peltea, am folosit:
  • cotoarele si cojile ramase de la dulceata de gutui
  • 4 gutui intregi
  • 4 mere
  • 1 kg zahar 
Cel mai bine ar fi ca pe masura ce curatati gutuile pentru dulceata sa puneti intr-un vas cu apa cojile si cotoarele, ca sa nu se inroseasca.
Am taiat in bucati cele 4 gutui si cele 4 mere, le-am adaugat in oala si am adaugat apa cat sa le acopere si ceva in plus. Ca sa va faceti o idee, noi am inceput cu o oala de 7 litri, aproape plina, dupa cum se vede in imaginea de mai jos.
Fierbem fructele, cu capac, timp de o ora, la foc potrivit. Strecuram lichidul intr-o oala mai mica, la noi ramasesera vreo 2-3 litri.
Adaugam zaharul si amestecam pana se dizolva, tinand oala la foc mai mare. Dupa ce zaharul s-a dizolvat, fierbem pelteaua vreo 1 ora jumatate - 2 ore, la foc potrivit. Dupa o ora si ceva incepem sa testam daca s-a inchegat. La fel ca la dulceata, picuram pe o farfurie cate o picatura de sirop, iar daca aceasta ramane ca o bobita, inseamna ca este gata.
Lasam sa se racoreasca pelteaua, indepartam spuma, iar cand nu mai este fierbinte o turnam in borcane sterilizate. Cand se raceste complet, dupa cateva ore de la turnarea in borcane, pelteaua se intareste si ajunge aproximativ la consistenta unui jeleu.



2 comentarii:

Andreea Elena spunea...

cat de bine poate arata! si chiar as vrea si eu pe o felie de paine

FLORY spunea...

Daaaa si in ce se transforma!!!Mi-e pofta de mor,anul asta nu am facut,arata grozav pelteaua voastra,pupici!