vineri, 13 august 2010

Coq au vin


Ce sa faci cu niste vin alb, sec, ramas prin frigider? Coq au vin, desigur, mai ales daca prin frigider se gaseste si niste carne de cocos, sau pui :) Cam asa s-a intamplat la noi zilele trecute si am facut aceasta reteta frantuzeasca, pe care daca n-am degustat-o la Paris, o incercam la noi acasa.
Desi numele poate da impresia ca e o reteta complicata, nu este deloc asa, fiind un fel de mancare foarte usor de preparat si destul de rezonabil din punct de vedere al caloriilor, mai ales fiindca am curatat carnea de pielita. Si nu in ultimul rand, este extraordinar de bun :)

Pentru 4-5 portii avem nevoie de:
  • 1 piept pui dezosat (aprox 500 g)
  • 2 pulpe (aprox 700 g)
  • 1 ceapa
  • 3 morcovi
  • 2 gulii
  • 400 ml vin
  • 1 lingura faina
  • 1 frunza dafin
  • 2 linguri ulei
  • 2 catei usturoi
  • 1 legatura patrunjel 
  • sare, piper
Curatam carnea de pielita, ca are multe calorii si e plina de grasimi :) Taiem pulpele, adica separam partea superioasa de cea inferioara si pieptul il taiem in bucati destul de mari, cat sa fie aproximativ egale. Presaram sare si piper peste bucatile de carne si le tavalim prin faina. Incingem 2 linguri de ulei intr-un wok sau o cratita mare. Prajim carnea pentru cateva minute, cat sa se coaguleze. Adaugam ceapa si usturoiul tocate marunt si un pahar mic de apa. Cand ceapa devine albicioasa, adaugam morcovii taiati fasii, guliile taiate cubulete, vinul si frunza de dafin.
Acoperim si lasam la foc mic pentru 40 - 45 minute, amestecand din cand in cand, pana sunt fierte toate ingredientele. Dupa ce stingem focul, scoatem frunza de dafin din mancare.
Deoarece este foarte aromat si cu multe legume, nu este nevoie de garnitura. O varianta satioasa si delicioasa pentru un pranz de vara, cu aproximativ 195 calorii la 100 grame.




Un comentariu:

Sara & Miki spunea...

O rateta foarte buna... ce nu au bun francezi.
Pupik.