miercuri, 17 august 2011

Paella cu Pui


O mancare minunata, foaaaarte aromata pe care am pregatit-o pentru prima data acum cateva zile. Trecand peste aspectul cratitei, care nu a fost fix de paella, in rest reteta ar cam trebui sa corespunda cu originalul. Totusi cred ca ar fi bine sa facem o degustare prin Spania cat mai curand.. asa.. ca sa nu avem dubii :) Dar pana una-alta, deja punem la cale "paella se intoarce", cu creveti sau fructe de mare... sa vedem ce-o sa iasa si atunci :)

Pentru 5-6 portii avem nevoie de:
  • 2 piepti de pui dezosati (cam 800g)
  • 600 g orez (2 cani)
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei verde
  • 2-3 rosii potrivite
  • 200 g mazare sau fasole verde
  • 1 ceapa
  • 1 catel de usturoi
  • 5 cani supa de pui (noi am pus cam 2 cani supa si 3 apa)
  • 10 - 12 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita cu varf pudra de sofran
  • patrunjel
  • sare

Incingem vreo 5 linguri de ulei si prajim pieptul de pui taiat bucati potrivite. Cand s-a rumenit, il scoatem pe o farfurie si il pastram prin zona. Tocam ceapa, oparim rosiile un minut si le curatam de coaja.
In tigaia ramasa de la pui prajim cateva minute ceapa, iar cand s-a colorat, adaugam rosiile tocate marunt si lasam sa fiarba vreo 5 minute.
Folositi o tigaie in care mancarea se prinde cat mai putin, deoarece orezul se va lipi/arde putin, dar acesta e farmecul paellei :)
In tigaia de paella punem asa: orezul, restul de ulei, ardeiul verde taiat cubulete, puiul si sosul de rosii. Adaugam lichidele fierbinti, amestecam si lasam sa fiarba la foc potrivit, fara capac.
Separat, intr-un mojar pisam usturoiul impreuna cu sare, patrunjel si pufra de sofran. Adaugam 2-3 linguri de apa pentru a obtine un sos pe care il turnam in tigaia de paella. Miscam tigaia pentru ca sa se amestece toate.
Cand lichidul scade la jumatate, adaugam ardeii rosii taiati fasii, impreuna cu fasolea verde (sau mazarea).
Lasam sa fiarba pana cand lichidul scade, iar orezul e facut.
Putem decora cu bucati de lamaie, iar paella astfel pregatita are in jur de 150 calorii la 100 de grame.