sâmbătă, 25 februarie 2012

Tarta cu Ciocolata si Baileys


Initial, tarta asta se vroia sa fie cu cafea sau ness, dar pe parcurs s-a transformat in alta minunatie, cu o crema de ciocolata imbogatita, din plin, :) cu Baileys. Ce sa facem, o sa ne apucam inca o data de varianta cu cafea, in speranta ca atunci va ajunge la bun sfarsit. Oricum, si bunatatea aici de fata merita facuta si refacuta, again and again :) Cea mai mare problema e ca trebuie sa asteptam cateva ore de cand tartele sunt pregatite pana cand pot fi savurate. Nu-i usor... sa stiti :)
Pentru blat:
  • 225 g faina
  • 25 g amidon
  • 100 g zahar pudra
  • 1 ou mic
  • 100 g unt
  • 15 ml apa rece (1-2 linguri)
Pentru umplutura:
  • 250 ml lapte
  • 30 g amidon
  • 2 linguri zahar
  • 80 g cioco neagra
  • 40 g cioco cu lapte
  • 4 galbenusuri
  • esenta de cafea
  • 1 lingura ness
  • 5 linguri Baileys
Cernem faina pe suprafata de lucru si adaugam amidonul si cubulete de unt rece (foarte rece). Cu un cutit incepem sa tocam si sa amestecam faina cu untul, pana cand seamana cu nisipul. Adaugam si zaharul pudra, tocand ingredientele in continuare. Nu trebuie sa lucram prea mult cu aluatul pentru ca untul sa nu se incalzeasca si sa obtinem un aluat prea tare.
Batem oul cu apa si il turnam intr-o groapa facuta in mijlocul gramajoarei de pe masa. Cu o furculita incepem sa batem oul, incorporand treptat din "peretii" care il inconjoara. Daca de la un momentat dat devine prea dificil de lucrat cu furculita, revenim la cutit, iar la final unim aluatul cu mainile. Il invelim intr-o folie de plastic pentru a-l pune la frigier vreo 40 de minute.
Dupa ce alutul s-a racit bine, il intindem pe o suprafata putin infainata si il asezam in forma (sau formele) de tarta. Cu o furculita, intepam in mai multe locuri aluatul, pentru a nu creste prea mult. Tot din aceasta cauza, peste aluat punem hartie de copt si asezam chestii mai grele: boabe de fasole uscata, paste sau orez. Dam la cuptor vreo 20 de minute la 170 - 180 de grade, dupa care luam hartia de copt si mai lasam 10 - 20 de minute la cuptor, pana se coloreaza foarte putin pe margini. Lasam sa se raceasca.
Intre timp, pregatim crema de ciocolata. Batem galbenusurile cu zaharul pana se dizolva cat de cat si adaugam amidonul. Incalzim putin laptele, in care dizolvam ness-ul si adaugam galbenusurile. Pe foc mic, amestecand mereu, aducem compozitia la fiert, cu grija sa nu se taie. Luam de pe foc, adaugam ciocolata baiata bucatele, amestecand pana se topeste si completam cu baileys. Asteptam sa se racoreasca si turnam crema in formele de tarta.
Dam la frigider pentru cateva ore, sau peste noapte, pana se intareste crema. Din cantitatile din reteta au iesit: o tarta de 20 cm, 3 tarte de 8 cm si 2 minitarte. Sursa initiala de inspiratie a fost tarta de cafea pregatita de Ana Maria, tarta pe care o pastram, in continuare pe lista de facut :)




6 comentarii:

Adela Zilahi spunea...

Hm o super tarta!

Mitinita spunea...

Mi-ai facut pofta acuma:) Pup

Ana Maria Ciolacu spunea...

Ahhh, cat de bine arata... <3
Felicitari pentru premiu ! Tare bine v-a mai fost voua... :) Poate la anul ne intalnim. <3
Pup si multumesc de poza. Ramaneam fara o amintire indirecta daca nu erai tu. :))

Carmen spunea...

Adela, Mitinita, multumesc de vizita :) s-o incercati daca v-a facut pofta, e o super tarta :)
Ana, multumim! Felicitari si tie :) Poate la anul partici la gala, nu doar virtual :) Pup!

Paradis spunea...

Ce frumoase sint si arata tare bine!

Aurica spunea...

o combinatie "criminala", a iesit superb si cred ca are un gust divin, ce pofta mi-a facut :P