luni, 20 februarie 2012

Paine Impletita

In ultima vreme am tot experimentat cu diverse retete de paine alba, pufoasa, in cautarea acelei paini perfecte, usor dulce, de o pufosenie desavarsita. Este baza perfecta pentru un pic de unt, iar pelteaua de gutui s-a asezat la fix pe deasupra. Si acum, fiindca am ajuns la reteta painii mult dorite, am impletit-o frumos si venim repede sa v-o aratam :)
Pentru o paine am folosit:
  • 500 g faina de tip 000
  • 250 ml lapte caldut + inca 2-3 linguri pentru finisat
  • 1 lingura unt la temperatura camerei
  • 1 ou
  • 1 plic drojdie uscata
  • 2 lingurite de zahar
  • 1 lingurita de sare
Dizolvam drojdia si zaharul in cateva linguri din laptele cald, apoi incorporam o lingura de faina si lasam maiaua la crescut, cam 10 minute, intr-un loc calduros.
Amestecam restul de faina cu o lingurita de sare si facem o gaura in mijloc unde punem oul si restul de lapte cald. Turnam drojdia peste lapte si framantam pana se inglobeaza toata faina in aluat. Apoi adaugam treptat cate putin unt si framantam in continuare. Cu totul nu dureaza mai mult de 10 minute. Acoperim vasul cu aluat si asezam intr-un loc cald, ferit de curenti de aer. Dupa vreo 30 de minute, cand isi dubleaza dimensiunea, rasturnam pe suprafata de lucru, presarata cu putina faina.
Impartim aluatul in 4 parti egale din care formam rulouri lungi cam de 40 de cm (cam de lungimea tavii de la cuptor). Unim cele 4 rulouri la un capat si le impletim o data in 3 pe cele mai din dreapta. Luam ruloul ramas nefolosit in stanga si il bagam pe sub cel de langa. Impletim inca o data in 3, iar ruloul din stanga il bagam pe sub cel din dreapta lui. Tot asa pana cand terminam. Unim capatele rulourilor si le bagam sub paine.
Asezam painea in tava tapetata cu hartie de copt si o acoperim cu un servet de bucatarie. Mai lasam la crescut vreo 15 minute, dupa care ungem painea cu putin lapte si o coacem la 180 de grade timp de 40 - 50 de minute, pana se rumeneste.
Cand scoatem painea din cuptor, o ungem din nou cu lapte si o lasam sa se raceasca, acoperita cu un servet, ca sa nu se usuce coaja. Daca apuca sa se raceasca :) painea se va taia foarte usor, fara firmituri, are un gust minunat si este moala si aromata. Este numai buna pentru un mic dejun, cu unt, gem si un pahar de lapte.
In aceasta luna provocarea Dulcea Romanie are ca ingredient drojdia, asa ca notam si aceasta reteta pentru Vio.




Niciun comentariu: