vineri, 22 octombrie 2010

Briose cu Fistic


Mai stiti pasta de fistic pe care am facut-o pentru inghetata de fistic? Ei bine, cum doar o parte era folosita la inghetata, restul s-a pastrat foarte bine la congelator. Si dintr-o punguta de pasta am facut cel mai simplu si rapid desert posibil, care a fost gata in 30 de minute, cu tot cu timpul de copt. Asa ca va propun aceasta reteta pentru weekend, ca sa nu pierdeti timpul in bucatarie, cand puteti profita de aceasta vreme frumoasa de toamna :)
Pentru 15 briose avem nevoie de:
  • o portie pasta fistic (80 g)
  • 50 g pudra de migdale
  • 120 g zahar pudra
  • 50 g faina
  • 100 g unt
  • 5 albusuri (le-am folosit pe cele congelate care ramasesera de la o inghetata)
  • jumatate pliculet de praf de copt
Daca aveti pasta de fistic pregatita, la congelator, ea trebuie scoasa cu 10 - 12 ore inainte, ca sa se dezghete complet, la fel si pentru albusuri. Daca nu aveti pasta de fistic gata pregatita, aici gasiti reteta pentru 3 portii.
Dupa ce avem toate ingredientele pregatite, topim untul incet, nu trebuie sa fiarba. Intr-un bol amestecam pudra de migdale, faina, zaharul pudra, praful de copt si pasta de fistic maruntita. Peste acest amestec turnam untul topit, putin cate putin, amestecand bine. Cand untul este incorporat, compozitia trebuie sa fie destul de tare, cum se vede in poza.
Batem albusurile spuma, cu mixerulsau cu telul, pana cand stau batoase :) Incorporam cate 1 - 2 linguri de albus in amestecul cu fistic, iar cand le terminam trebuie sa avem o compozitie destul de lichida, ca o smantana. Umplem pe jumatate formele de briose si le coacem la 160 - 180 de grade timp de 15 - 20 de minute, pana se rumenesc.
Cam asta ar fi reteta, briosele sunt foarte bune caldute sau reci si sunt foarte pufoase, pot fi patrate 3 - 4 zile in camara fara sa se usuce deloc. Si acest un rasfat dulce, care merge de minune langa cafeaua sau ceaiul de dimineata, are cam 340 calorii la 100 de grame, iar o briosa are aproximativ 105 calorii.



3 comentarii:

Anonim spunea...

Ai observat? A venit Toamna, afara ,in blogosfera si mai ales in Dulcea Romanie.Si nu asa cu traista goala ci cu o noua provocare " nuci si usturoi" :)Te astept sa ni te alaturi :)

furnicuta boscodina spunea...

nu stiu de ce a aparut postarea ca anonim ...dar te asteptam :)

Carmen spunea...

Multumim mult pentru invitatie, cu cea mai mare placere participam :)