M-am gandit ca n-ar strica sa incep o serie de postari in care sa descriu lucrurile utile care ne usureaza munca in bucatarie. Dupa parerea mea cel mai cel este aparatul de facut paine, intr-adevar, la mare concurenta cu mixerul multifunctional :) Asa ca incep acest capitol cu preferatul meu, pe care l-am primit cadou de la furnicut, ca sa nu stau sa framant, dar sa avem mereu paine adevarata, fara E-uri, zahar si alte minuni :)
Masina de paine pe care o avem este Moulinex, modelul care face si baghete. Adica are o tavita speciala in care asezam baghetele, pe care le modelam cu mai multa sau mai putina indemanare :) din aluatul framantat si dospit in cuva masinii. Chiar am vazut zilele trecute la Emag, modelul nou la promotie si, pe langa masina de paine primesti un cantar de bucatarie, foarte util pentru cantarirea ingredientelor. Sau, pentru o varianta mult mai accesibila financiar, gasiti detalii aici
Painea facuta in acest aparat poate avea 3 dimensiuni: 750g, 1000g sau 1500g. De curiozitate am cantarit painea dupa ce am facut-o si avea fix cantitatea indicata :) De obicei facem painea de 1kg pentru ca am constatat ca painea de casa este mult mai satioasa decat painile din comert, asa ca ne ajunge cateva zile.
Stiu ca exista unele zvonuri despre faina care trebuie folosita la painea facuta la masina, ca ar trebui sa fie tip 650, dar am incercat cu toate tipurile de faina alba: si 000, si primita de la tara, facuta la moara si de fiecare data a iesit bine.
Odata cu masina am primit si o gramada de retete de paini si baghete cu tot felul de ingrediente, de la faina de grau alba si neagra, faina de secara, ceai verde, cartofi, seminte de toate felurile, tarate. Le-am incercat cam pe toate si nu-mi aduc aminte ca vreuna sa nu ne fi placut. De asemenea, am vazut ca se pot face si deserturi, cum ar fi chec, turta dulce, dar si dulceata. Pe astea inca nu le-am incercat decat intr-o mica masura.
Durata medie pentru o paine este de vreo 3 ore jumatate. Se pun ingredintele in ordinea din reteta, mai intai cele lichide si apoi cele solide, pornim masina pe programul corespunzator, iar dupa vreo 20 de minute anunta ca e timpul sa se adauge semintele. Am incercat sa punem si semintele de la inceput, iar painea a iesit la fel.
Cum masina are si program de aluat, adica doar framanta si lasa la dospit, am folosit-o de multe ori si pentru a pregati blaturi de pizza sau orice aluat care nu depaseste marimea cuvei.
Odata cu masina am primit si o gramada de retete de paini si baghete cu tot felul de ingrediente, de la faina de grau alba si neagra, faina de secara, ceai verde, cartofi, seminte de toate felurile, tarate. Le-am incercat cam pe toate si nu-mi aduc aminte ca vreuna sa nu ne fi placut. De asemenea, am vazut ca se pot face si deserturi, cum ar fi chec, turta dulce, dar si dulceata. Pe astea inca nu le-am incercat decat intr-o mica masura.
Durata medie pentru o paine este de vreo 3 ore jumatate. Se pun ingredintele in ordinea din reteta, mai intai cele lichide si apoi cele solide, pornim masina pe programul corespunzator, iar dupa vreo 20 de minute anunta ca e timpul sa se adauge semintele. Am incercat sa punem si semintele de la inceput, iar painea a iesit la fel.
Cum masina are si program de aluat, adica doar framanta si lasa la dospit, am folosit-o de multe ori si pentru a pregati blaturi de pizza sau orice aluat care nu depaseste marimea cuvei.
In mai mult de un an de cand o folosim cam o data la 4 - 5 zile, singura problema pe care am avut-o a fost cuva, care a ruginit putin. Dar aici a fost greseala noastra de incepatori, pentru ca am folosit un cutit ca sa scoatem painea si am zgariat interiorul, deci nu incercati asta acasa :)) Dupa ce ne-am mai experimentat, am descoperit ca painea iese mult mai usor daca este rece, asa ca o lasam cateva ore in cuva, iar apoi o scoatem fara probleme. Cum nu puteam sa o folosim asa ruginita, am cumparat o cuva noua de la firma Sapel, unde se pot gasi piese de schimb si se asigura si serviceul. Ii gasiti in zona Baneasa, pe bl Ficusului, nr 10C.
Un alt lucru de care ne-am dat seama cu timpul este faptul ca apa trebuie sa fie calduta, cica la vreo 40 de grade :)) pentru ca painea sa creasca frumos.
Sper sa va fie de folos experienta noastra de pana acum cu masina de facut paine si ca ati gasit utile recomandarile noastre. Chiar daca investitia e destul de mare, cred ca merita :)
Sper sa va fie de folos experienta noastra de pana acum cu masina de facut paine si ca ati gasit utile recomandarile noastre. Chiar daca investitia e destul de mare, cred ca merita :)
6 comentarii:
Am si eu masina de piine de aproape doi ani si imi place foarte mult.dar am facut si eu o greseala cu masina moulinex ;cind fixam malaxorul il invirteam in toate directiile si ca urmare mi s-a stricat cuva chiar inainte de craciun cind trebuia sa fac cozonac!in concluzie mi-am cumparat o alta masina de piine,in regim de urgenta si in cunostinta de cauza avind experienta la activ.Sofia
Sofia, multumesc de infomatie si imi pare rau ca ti s-a stricat masina. Facem o lista cu ce sa nu incercam :))
Imi place articolul,mai ales ca am ezitat sa cumpar una,dar m-ai convins!puup!
Flory, ma bucur ca ti-a fost de folos :) pup!
Am exact acelasi tip de masina si este cu adevarat extrem de utila. Am preparat mai multe tipuri de baghete, painici si ma gandesc serios sa o testez si la capitolul gemuri. E drept ca nu-i chiar ieftina dar in timp isi scoate banii investiti. Pentru aluatul de pizza de exemplu, prefer totusi sa il framant de mana, mi se pare cam lung programul aferent.
Furnicuti te invidiez total !
Vreau si eu masina de paine.. Daca nu vine iepurila la mine cu masina de paine-n dinti....o sa ajunga direct in cratita !!
Acu...de preparate ce sa mai vorbesc...nota 20 la toate !!!
Te pup...
Trimiteți un comentariu