marți, 8 februarie 2011

Tort Basarabean


Prima data am auzit de acest desert din povestile celui mai mare fan al blogului, dupa cum s-a autointitulat :)) L-am vazut si l-am incercat la Caru cu Bere, ne-a placut asa ca a inceput o luuunga cautare a retetei, ca doar nu se putea sa nu-l incercam si acasa! Dupa un research adevarat, am gasit ce vroiam, doar ca surpriza, se numea "cusma lui Guguta" :)) Desertul e specific basarabiei, l-am gasit pe cateva site-uri din Republica Moldova, si am preluat cateva idei din fiecare reteta gasita, iar rezultatul a fost superb :D

Pentru un tort generos, cam 8 portii, avem nevoie de:
  • 2 - 3 borcane compot visine
  • 550 g faina
  • 1 ou
  • 30 ml coniac
  • 200 g unt
  • 250 g + 600 g smantana
  • 100 g zahar pudra
  • 250 g mascarpone
  • 1 lingurite coaja de lamaie cu zahar
  • 1 praf de copt
  • ciocolata rasa sau bilute de ciocolata (optional)
Untul foarte rece, taiat bucatele mici, il amestecam cu faina, praful de copt, oul, coniacul si 200g smantana. Framantam repede, astfel incat ingredientele sa nu se incalzeasca, pana obtinem un aluat elastic, pe care il acoperim si il lasam la frigider cam o ora.
In acest timp ne innegrim pe degete, sau rugam pe cineva :D, si scoatem samburii de la visinele din compot. Noi am folosit 2,5 borcane de 800 g de compot, adica multe visine :))
Scoatem aluatul de la frigider si il impartim in 15 parti egale; e util sa folositi un cantar de bucatarieca sa le faceti cat mai apropiate ca greutate. Lasam afara 3 - 4 bilute astfel formate, iar pe restul le tinem la frigider cat timp le modelam pe primele. Aluatul trebuie sa fie rece ca sa fie usor de lucrat, altfel devine lipicios.
Luam o biluta, o modelam cu palmele pana obtinem un rulou, pe care il intindem cu facaletul intr-o fasie destul de ingusta, si lunga cat sa incapa in tava. Asezam un sir de visine si lipim capetele de aluat deasupra fructelor. Procedam la fel cu restul bilelor de aluat, pana umplem tava, in care am pus hartie de copt, cu betigase de aluat si visine. Noi am copt o data 8 si o data 7 betigase.
Dam la cuptor pentru 40 - 50 min, la foc potrivit, 180 de grade, pana cand sunt rumenite. Le lasam sa se raceasca si pregatim crema.
Amestecam cele 600 g de smantana cu mascarpone, zaharul pudra si coaja de lamaie. Asezam betigasele pe un platou: 5 la baza, apoi 4, 3, 2 si 1. Peste fiecare "nivel" turnam crema fara retinere :)) Imbracam tortul si la suprafata in crema, nu insistam la capete, pentru ca le vom taia. Punem tortul la frigider pentru 9 - 10 ore, pentru ca betigasele sa se insiropeze. 
Inainte de a-l servi, taiem capetele si presaram ciocolata, pas peste care noi am sarit, tortul este excelent si asa, simplu. Caloriile sunt cam 270 la 100 de grame, acceptabil daca ne gandim cata smantana e aici, asa ca am folosit-o pe cea mai slaba.



7 comentarii:

Anonim spunea...

Ingenios tortuletul.

boscodina spunea...

arata demential, si stiu ca e de milioane:) eu l-am mancat facut cu aluat de foitaj. e prajitura din care manaci si tot ai mai "gusta " un pic :)

Carmen spunea...

da, e ingenios, dar si foaaarte bun :) chiar ca ai mereu tentatia sa mai gusti un pic, pana se termina :))

Andrei spunea...

Atate de bine arata ca imi vine sa il fac si eu chiar acum.

miremirc spunea...

Cusma lui Guguta !
Cred ca este tare bun :)
La multi ani !!

Ana spunea...

A iesit excelent. Toti prietenii mei au devenit dependenti de la prima gustare. Cred ca a fost prima data cand dupa o masa copioasa s-a mancat tot desertul. Eu, insa, am ramas cu o nemultumire legata de faptul ca rulourile nu s-au inmuiat destul de bine si erau mai uscate decat stiu eu ca ar trebui sa fie de fapt. Am pus crema din toata inima :), in strat gros, l-am lasat la inmuiat cam 10 ore la temperatura de 10-12 grade. Le-am uns cam la 30 de minute dupa ce am scos din cuptor ultima serie de rulouri. Oare ce ar mai fi trebuit sa fac ca sa se inmoaie mai bine?

Carmen spunea...

Ana, ma bucur mult ca v-a placut tortul :) Noi am facut aceasta reteta de cateva ori si mereu s-a insiropat bine cu cantitatile date. Daca tie nu ti s-a parut suficient, cred ca poti incerca o crema putin mai lichida, in care sa pui inca 100 - 150 g smantana si eventual poti adauga zeama de la jumatate de lamaie.