miercuri, 2 februarie 2011

Cheesecake cu Ciocolata


Adica un adevarat dezmat plin de ciocolata, pentru ca am pus ciocolata si in blat, si in umplutura, si in topping :D Combinatia dintre branza dulce si ciocolata este delicioasa, iar cheesecakeul este foarte cremos. Si cred ca v-am spus ca are muuuulta ciocolata :)) O adevarata piesa de rezistenta pentru cina romantica, fiindca este de-a dreptul fenomenal :) Tot ce mai va spun, inainte de reteta, este ca imi pare rau ca forma de cheesecake e atat de mica pentru un desert atat de bun :)

Pentru o forma cu peretii detasabili de 23cm avem nevoie de:
  • 220 g biscuiti cu cacao
  • 120 g unt
  • 2 pachete branza dulce (500 g)
  • 200 g zahar
  • 4 oua
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 160 g + 100 g ciocolata neagra 
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 150 ml frisca lichida
  • 2 lingurite de ness (optional)
Maruntim biscutitii, fie in tocatorfie intr-o punga mai groasa. Topim untul la foc mic, si pentru ca ne place, adaugam in untul topit 2 - 3 patratele de ciocolata neagra (din cele 160g), tocata marunt, amestecand pana se dizolva. Turnam amestecul peste biscutiti si omogenizam bine. Ungem forma de cheesecake cu unt si asezam aluatul din biscuiti in forma, avand grija ca stratul sa fie uniform. Dam la cuptorul incins la 160 de grade timp de 10 minute, dupa care lasam sa se racoreasca.
Intre timp pregatim umplutura pentru cheesecake. Taiem bucatele mici ciocolata cu lapte si 160 g ciocolata neagra si le topim intr-un vas la bain-marie, amestecand mereu.
Branza o mixamcu zaharul si galbenusurile pana cand se omogenizeaza bine. Adaugam smantana, nessul si albusurile batute spuma. La final adaugam ciocolata topita, amestecam, si turnam umplutura peste blatul de biscuiti.
Pentru ca mi se pare mai comod si mai sigur, cand coc ceva in forma de cheesecake, o asez in tava cuptorului, nu pe grilaj. In acest fel e mult mai usor de manevrat, mai ales cand avem compozitia lichida, iar daca se scurge din umplutura, aceasta nu va murdari cuptorul.
Coacem la foc mediu, cam 170 de grade, timp de o ora, pana cand se incheaga umplutura. Pentru ca sa nu se crape, verificati ca este gata, mai lasati cateva minute la cuptor si apoi nu mai deschideti cuptorul si stingeti focul. Lasati cheececakeul cam o ora in cuptor, sa se raceasca. Scoatem de la cuptor si cu un cutit ingust desprindem marginile cheesecakeului de pereti, tot ca sa nu se crape, si lasam sa se raceasca, dupa care transferam pe o farfurie. Aceste tipsuri sunt utile, dar se poate ca totusi cheesecakeul sa se crape, depinde de cat de mult deschideti usa la cuptor cat timp se coace.
Pentru topping pregatim un ganache de ciocolata, adica punem frisca la foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere, adaugam 100 g ciocolata neagra, taiata bucatele si amestecam pana se dizolva. Lasam sa se raceasca si sa se intareasca timp de cateva ore. Turnam ganache-ul peste cheesecake si dam la rece pana cand servim.
Desi reteta e destul de lunga, nu e foarte complicata, iar rezultatul va merita orele de asteptare :) Cel mai bine e sa faceti cheesecakeul cu o zi inainte de a-l servi, pentru a avea timp sa se raceasca si sa se intareasca ganacheul pe deasupra. Cat despre calorii, avem 350 de calorii la 100 de grame, dar cine se mai gandeste la calorii cand vede o astfel de bunatate :))




Un comentariu:

miremirc spunea...

ce frumoasa este tarta !!! mi-am notat si eu reteta :P