miercuri, 27 iulie 2011

Caponata alla Siciliana


Caponata este un aperitiv traditional din Sicilia, cu vinete, rosii si masline, un fel de tocanita de legume, perfecta pentru vara. Si daca n-am apucat sa-o gustam la mama ei, am pregatit-o acasa, dupa reteta din cartea luata anul trecut din Taormina :) Caponata este foarte aromata, un aperitiv antipasto autentic, pregatit cu ingrediente specifice Siciliei, vinetele fiind foarte des intalnite in retetele lor.

Pentru 4-5 portii avem nevoie de:
  • 4-5 vinete (cam 1-1,2 kg)
  • 250 g masline cu sau fara samburi, cum preferati
  • 2-3 cepe potrivite
  • 3-4 rosii coapte
  • 1-2 catei usturoi (mai mici)
  • 2-3 tulpini de telina (sau apio)
  • 50 g capere
  • 8 linguri otet
  • 1 lingura zahar
  • 8-10 linguri ulei de masline
  • sare
  • busuioc
Pentru o caponata reusita, ar fi bine sa aveti niste vinete proaspete, cu seminte cat mai putine si mici, sau sa aruncati semintele, daca sunt multe. Taiem vinetele cubulete si le punem in apa cu sare cam 2 ore. Daca le taiti cubulete mici, ele vor absorbi mai mult ulei, asa ca noi le-am taiat destul de mari.
Rosiile le scufundam 1 minut in apa clocotita, pentru a le putea decoji usor. Apoi le taiem marunt, iar daca au multe seminte, pastram doar pulpa rosiilor.
Tocam ceapa si usturoiul si le calim in 2-3 linguri de ulei de maline. Dupa ce s-au rumenit, adaugam rosiile tocate,  maslinele, caperele scurse si clatite cu putina apa, ca sa nu fie atat de sarate. Amestecam bine si lasam sa fiarba la foc potrivit, pana se formeaza un sos.
Scugem vinetele de apa si le calim in alt vas, eventual in mai multe transe pentru ca sa se patrunda repede si uniorm. Noi nu am prajit foarte mult vinetele, doar pana s-au colorat putin, ca sa fie al-dente, mai ales ca vor mai fierbe, dar asta e dupa preferintele fiecaruia :) Dupa ce am terminat cu vinetele, calim cateva minute si tulpinile de telina, in acelasi vas.
Adaugam vinetele si telina peste sosul de rosii si lasam la foc mic cam 5 minute. Dupa aceea presaram zaharul si otetul, amestecam, potrivim de sare, iar dupa cateva minute stingem focul.
Iata si reteta din carte, putin stropita cu ulei, ca sa se vada ca e folosita :))
Caponata este foarte buna mai ales rece, servita cu frunze de busuioc si o paine adevarata, pentru ca sosul care se formeaza merita o paine buna :)
Caloriile nu sunt multe deloc, doar vreo 68 la 100 de grame.




9 comentarii:

Dorina spunea...

Este foarte apetisanta , as vrea sa inmoi si eu o bucatica de paine proaspata de casa in sosul ala.

Antonina spunea...

Cat de mult imi place !! si salata dar si vasul ! ;)

Carmen spunea...

Dorina, asa am facut si noi, pana s-a terminat si painea si caponata :))
Anto, multumesc mult :)

FLORY spunea...

Excelenta,trebuie sa o refac si eu,e una din preferatele noastre.Arata delicios a voastra!Inca astept datele pentru provocare!pupici!

Carmen spunea...

Flory, ti-am trimis mai devreme mail cu provocarea. Sper sa l-ai primit :)

Adela Zilahi spunea...

Arata tare apetisant!

In bucatarie la Sidy spunea...

Grozava papica asta Carmen....
Uite, eu acum am scos painica din cuptor...ti-a mai ramas ceva si pentru mine ?

Carmen spunea...

Sidy, asta s-a evaporat rapid, dar mai facem :)

Elena Toma spunea...

Acum stiu ce sa fac din vinetele micute pe care le-am primit de la niste amici din gradina. Cred ca cea mai potrivita gustului meu e aceasta reteta. M-au inspirat explicatiile si imaginile sugestive de la caponata aceasta.Am mai gasit si supa de ceapa pe care n-am testat-o si m-am "ratacit" prin mai multe retete. O sa mai zabovesc printre bunatati.