vineri, 1 iulie 2011

Castraveti in Saramura


Abia asteptam sa apara castravetii de gradina ca sa putem sa-i muram in saramura. Asa ca, imediat ce am cules o portie mai maricica, am pus repede un borcan. Acestia sunt gata in 2-3 zile si trebuie consumati destul repede, pentru ca nu rezista prea mult. Pentru mai multa siguranta, dupa ce s-au murat, se tin la frigider, in saramura.
Pentru un borcan de 5 litri, am folosit:
  • 1,5 - 2 kg castraveti mai mari
  • 2-3 linguri de sare
  • 2 litri de apa
  • cateva crengi de marar
  • cateva frunze de vita de vie
Mai puteti adauga: 1-2 catei de usturoi, 1-2 ardei iuti. Noi am preferat varianta simpla, dar poate mai punem un borcan si cu condimente :)
Aranjam castravetii in borcan astfel incat sa incapa cat mai multi si sa nu fie foarte mult loc intre ei. Daca vreti sa se mureze mai repede, ii puteti taia in sferturi sau chiar bucati. Printre castraveti punem bucati din crengutele de marar, partile cele mai subtiri. Peste castraveti asezam 2-3 frunze de vita de vie, iar ca sa securizam aranjamentul, fixam totul cu partile mai tari ale crengutelor de marar.
Dizolvam sarea in apa si o turnam peste castraveti, cat sa ii acopere complet. Acoperim borcanul cu o carpa sau cu un capac pus deasupra, doar ca sa nu intre praf sau musculite. 
Astfel pregatit, lasam castravetii sa se mureze la temperatura camerei, preferabil cateva ore pe zi sa-i bata soarele. Cam in 2-3 zile ar trebui sa fie gata, mai ales daca sunt taiati in jumatate sau sferturi. In fiecare seara, sau dimineata, "vanturam" saramura, adica o turnam intr-un alt vas, lasand castravetii in borcan, iar apoi turnam inapoi saramura.
Si pentru ca ne trebuia ceva "garnitura" la castraveti, am pregatit niste cartofi cu carnati.
Caloriile muraturilor sunt foarte putine, vreo 12 la 100 de grame.



Niciun comentariu: