joi, 8 septembrie 2011

Tort cu Mousse de Ciocolata

Inspirata de succesul tortului cu mousse de zmeura si ciocolata alba, am pus la cale inca unul asemanator sar ceva mai simplu, cu ocazia vizitei unor prieteni dragi. Desi l-am pregatit mai demult, abia acum am reusit sa-l postez, asa ca profit de ocazie si il dedic tuturor sarbatoritilor de azi :) La multi ani de Sf. Maria!
Tortul este foarte simplu, nu e nevoie de prea multa munca, dar dureaza destul de mult pana e gata, pentru ca straturile de ciocolata trebuie sa intareasca. Oricum, merita din plin, ciocoholicii il vor iubi pentru ca este extraordinar de aromat si fin.
Pentru un tort cu diametrul de 26cm, avem nevoie de:
Blat:
  • 40 g faina
  • 40 g zahar fin
  • 1 lingura cacao
  • 1 ou
  • 1 plic zahar vanilat
Mousse-uri:
  • 200 g ciocolata alba
  • 220 g ciocolata cu lapte
  • 180 g ciocolata neagra
  • 500 g frisca lichida
  • 700 g frisca batuta
  • 3 pliculete gelatina
Batem oul impreuna cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul. Incorporam faina, iar apoi lingura de cacao. Turnam blatul intr-o forma cu peretii detasabili, unsa in prealabil cu ulei. Cantitatea este mica pentru ca este un blat foarte subtire :)
Coacem vreo 10 - 15 minute, la 180 de grade, dupa care lasam sa se raceasca.
Mousseurile se fac foarte simplu, in acelasi mod. Incalzim o treime din cantitatea de frisca lichida (cam 170g) pana incepe sa faca mici bule pe margine, dar cu mare grija sa nu fiarba pentru ca se strica. Adaugam ciocolata neagra, taiata bucatele mici si amestecam pana se dizolva. Daca e nevoie, mai puneti vasul pe foc cateva secunde, iar cand toata ciocolata e dizolvata, lasam sa se raceasca.
Intre timp, inmuiem un pliculet de gelatina cu 3-4 linguri de apa. O incazim conform instructiunilor, cu grija sa nu fiarba si o lasam sa se racoreasca.
Peste ciocolata adaugam gelatina, o treime (230 g) frisca batuta si amestecam cu grija. Turnam mousse-ul peste blat, nivelam si punem tortul in frigider pentru vreo 3-4 ore, pana se intareste. Procedam la fel si cu celelalte doua mousse-uri: ciocolata cu lapte si in final ciocolata alba.
Dupa ce tortul a mai stat cateva ore la frigider, desfacem cu grija peretii formei si il mutam pe un platou. Arata bine, nu? Despre gust, n-am cuvinte, foarte fin si foarte ciocolatos. Antentie! Creeaza dependenta! :D




8 comentarii:

miremirc spunea...

foarte bine arata tortul :)

Mihaela spunea...

Foarte frumos si gustos, imi place in 3 culori :)

Carmen spunea...

Miremirc, multumesc :)
Mihaela, e frumos si in 3 culori, dar cred ca o sa-l repet cu mai multa ciocolata neagra. A fost cea mai buna :D

gaby_d spunea...

Ce mi-e dor!!! Nu l-am facut de mult! Arata grozav.

Unknown spunea...

Cat de bine arata! A iesit SUPER!

Adela Zilahi spunea...

Arata super si e tare bun , sunt fan cioco! o seara placuta!

Alexandra spunea...

ohhh Doamne...

Betty spunea...

Daca e cu cioco, al meu sa fie! TOT! :))