miercuri, 25 aprilie 2012

Pulpa de Porc Glazurata


De fapt, un titlu corect ar fi fost slow roasted glazed pork leg, adica pulpa de porc glazurata si coapta incet, la foc mic, dar mi s-a parut un pic prea lung :) Cu aceasta ocazie am incercat o noua metoda de marinata pentru carne, despre care va voi da mai multe detalii imediat. Aceasta, in combinatie cu mai multe ore de stat la cuptor la foc mic, ne-au dat o friptura foarte, foarte frageda si putin picanta.
Am folosit cam asa:
  • o pulpa de porc... maricica, dar am uitat s-o cantaresc
  • 150 ml otet de mere
  • 300 ml apa
  • cate o lingurita de: piper (am folosit negru, verde si rosu), boia (dulce sau iute), coriandru, sare, zahar brun
Punem in mojar toate condimentele, impreuna cu zaharul si le maruntim cat mai bine. Amestecam apa cu otetul de mere si jumatate din praful de condimente.
V-am mai spus despre seringa-pensula pentru friptura de la Kitchen Shop. Ei bine, acum a venit momentul s-o folosim la adevarata ei valoare, nu doar la pensulit sos peste carne, dar si la injectat chestii bune in fripturi, nu E-uri :)
Am umplut seringa cu marinata si am intepat carnea de 2-3 ori in acelasi loc, dupa care umplem golul facut cu lichid. La fiecare 3-4 cm am injectat putina marinata, pentru ca o bucata mai mare de carne nu se poate marina la fel ca bucatile mici, doar stand in condimente.

Desi la inceput am avut mici emotii ca se va scurge lichidul din carne, nu s-a intamplat deloc asa, nici atunci cand am intors pulpa pe cealalta parte. Si daca va ramane marinata, pastrati-o pentru glazura.
Cu restul amestecului de condimente ungem carnea dupa ce terminam cu injectiile si astfel pregatita o lasam la frigider cateva ore bune, sa tot fi fost vreo 8-9.
Punem si restul de marinata in tava pe langa carne, turnam si jumatate de pahar de apa si coacem la foc mic, cam 170 de grade. In primele 2 ore nu umblam la cuptor, dupa aceea, cam la 30 - 45 de minute scoatem friptura din cuptor si o ungem cu sos, folosind pensula care vine impreuna cu seringa. Daca e nevoie, completati din cand in cand cu apa. Nu intoarceti friptura, se va rumeni frumos, dar daca vi se pare ca se arde la suprafata, puteti acoperi vasul. La noi nu a fost cazul, iar dupa vreo 5 ore de stat la cuptor prinsese o culoare superba, o crusta usor crocanta si foarte aromata.
Taiem felii din friptura si le servim langa garnitura preferata. La noi a fost o salata de ridichi si andive, reteta o gasiti aici :)




2 comentarii:

Simona spunea...

Nu pot spune decat atata: DELICIOS!!
Pup

Craita spunea...

mmmm, cat de gustoasa ttrb sa fie