luni, 29 noiembrie 2010

Humus


Fiindca suntem in post, m-am gandit sa va prezint o alternativa la salata de vinete sau la fasolea batuta si am pregatit humus. Stiu ca suna putin ciudat numele :) dar acest aperitiv specific tarilor arabe si des intalnit si la noi la restaurantele libaneze, este un adevarat deliciu. Datorita calitatilor pe care le are, adica bogat in proteine, saruri minerale si vitamine din complexul B, nautul este un bun inlocuitor pentru carne, deci un aliment excelent in perioada postului si nu numai. Inainte de a incepe, trebuie sa va avertizez ca daca veti folosi naut uscat, sa va inarmati cu muuulta rabdare fiindca veti avea nevoie ca sa curatati fiecare bobita. Noi am ramas cu ceva traume din cauza asta :)) Desigur, exista si varianta nautului in conserva, dar nu este la fel de bun.

Pentru o cantitate generoasa de humus, avem nevoie de:
  • 400 g naut uscat
  • 4 - 5 linguri de pasta de susan (tahina)
  • 2 - 3 catei de usturoi
  • 4 linguri de ulei de masline
  • seminte de susan
  • sare, piper, boia
Inainte de a incepe sa-l preparam, nautul trebuie spalat si lasat de seara pana dimineata, sau de dimineata pana seara :) intr-un vas mare, cu multa apa. Si nu subestimati bobitele acelea de naut, par putine si nu ocupa mult loc la inceput, dar vor inghiti cateva cani de apa si isi vor dubla sau chiar tripla dimensiunea. Dupa ce nautul s-a umflat, e timpul sa il fierbem cam o ora, pana cand bobitele ies usor din coaja. Scurgem nautul, pastram o cana din apa in care a fiert si il lasam sa se raceasca. Acum vine partea dureroasa, curatatul de aceasta coaja, operatiune care va dura cel putin o ora, depinde cat de multe maini lucreaza :)
Nautul curatat il punem intr-un robot de bucatariesau tocatorsi il maruntim impreuna cu usturoiul. Incorporam si pasta de susan, uleiul de masline si cate putin din apa in care a fiert nautul, pana obtinem o pasta mai mult sau mai putin cremoasa, dupa preferinte. Potrivim de sare, piper si boia, asezam pe farfurie si ornam cu boia si optional seminte de susan.
Servim pe lipii prajite putin in tigaia de teflon, cu salata de rosii cu mult patrunjel, iar capitolul calorii avem cam 210 la 100 de grame de humus.



2 comentarii:

Unknown spunea...

Demult vreau sa fac humus,este foarte gustos. Am doar o singura intrebare...de ce trebuie curatat de coaja?

Carmen spunea...

Anna, eu prefer sa curat coaja pentru ca astfel obtin un humus mai fin. In plus, am auzit (nu garantez) ca lasand coaja, humusul este mai greu de digerat.