miercuri, 16 februarie 2011

Supa Crema de Telina


Iar a venit frigul :(( Ma bucurasem cele cateva zile mai calde, dar gata, iarna vrea sa ne arate ca mai are putere. Sper ca nu pentru multa vreme :) Si ce e mai placut pe frigul asta decat o supa crema aromata si calda, sa ne dezmorteasca si sa ne faca sa uitam ca afara sunt minus nu-stiu cate grade. La aceasta supa am pus telina radacina si tulpina (celery), dar e ok si doar cu radacina. Tulpinile sunt foarte bune si crude, cu un dip pot fi o gustare super sanatoasa, a cam trebuit sa le ascund de furnicut ca sa-mi ramana si pentru supa :))
Pentru 5 - 6 portii de supa avem nevoie de:
  • o radacina de telina cat pumnul
  • un manunchi tulpini de telina
  • 1 ceapa
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 70 g unt
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • sare, nucsoara
Am facut supa cu apa, nu cu supa de pasare, asa ca am adaugat si morcovii pe care i-am lasat doar sa fiarba cu supa, nu i-am pasat. Nu de alta, dar schimba culoarea si gustul destul de mult, si in acelari timp am vrut sa fie aromata supa, nu apa chioara :))
Spalam si curatam toate legumele. Tocam sau dam pe razatoarea mare radacina de telina, taiem rondele tulpinile, cartofii ii taiem cubulete, iar ceapa o tocam marunt. Morcovii ii lasam intregi, sau taiati in 2, ca sa fie mai usor de "pescuit".
Topim untul intr-o oala, adaugam telinele, ceapa si putina sare. Lasam sa se caleasca cateva minute, apoi adaugam 1,3 - 1,5 litri de apa impreuna cu cartofii si morcovii, acoperim si lasam sa fiarba. Cand legumele sunt fierte, adica dupa vreo 30 de minute, luam de pe foc, scoatem morcovii si pasam cu piciorul vertical al mixeruluisau printr-o sita. Adaugam un praf de nucsoara, smantana si sare daca mai e nevoie. Punem inapoi la foc si mai lasam sa dea un clocot.
Putem servi supa cu frunze de telina tocate fin, crutoane sau felii de bagheta. Fara smantana, ca e deja in supa :)) Calorii nu sunt foarte multe, cam 80 la 100 de grame.



2 comentarii:

Alina---Explora Cuisine spunea...

Foarte sanatoasa supica ta, ma tenteaza, mai ales ca afara e super frig si innorat :(

Carmen spunea...

multumesc de vizita :) si eu m-am saturat de ger si vreme urata, abia astept primavara :)