Daca anul trecut am pregatit Mucenici Moldovenesti, anul acesta va propunem Mucenici Muntenesti (fierti), deoarece am vazut ca gusturile sunt destul de impartite intre cele doua tipuri :) Daca nu aveti timp sa faceti aluatul, puteti cumpara mucenii uscati si doar ii fierbeti. Sunt destul de migalos de facut daca nu aveti o forma cu care sa ii taiati. Noi am impletit la ei vreo jumatate de ora, dar pana anul viitor ne luam forma pentru taiat, sau o imprumutam pe cea cu care taia furnicutul mucenicii cand era mai tanar :))
Pentru 4 portii avem nevoie de:
- 250 g faina
- 120 - 140 ml apa calduta
- 200 g nuca
- 200 g zahar
- 100 g miere (3 linguri)
- 2 fiole esenta de rom
- 2 pliculete zahar vanilat
- coaja rasa de la o lamaie
- un baton scortisoara (optional)
- scortisoara macinata (optional)
- un praf de sare
Pregatim aluatul din faina, apa calduta si un praf de sare. Framantam pana obtinem un aluat elastic si nelipicios. Este un aluat cu care se lucreaza foarte usor, nu e nevoie de faina cand il intindem pe masa de lucru. Daca aveti forma de taiat, intindeti aluatul intr-o foaie destul de subtire, si taiati 8-uri cu forma speciala. Resturile de aluat se mai framanta putin, se intinde alta foaie si se repeta procedeul pana se termina aluatul.
Varianta fara forma de taiat presupune formarea 8-urilor manual. Luam o bucatica de aluat, o rulam intre palme si pe masa de lucru pana obtinem un snur destul de subtire. Unim capetele si rasucim cercul astfel incat sa avem un 8. Apasam putin pe locul unde se suprapune aluatul, pentru a-l fixa.
Mucenicii astfel formati trebuie lasati cateva ore, preferabil de seara pana diminieata, sa se usuce in tavi peste hartie de copt. Daca nu sunt bine uscati, aluatul se va dizolva in apa, asa ca uscarea e un pas important :)
Cand mucenicii sunt gata de folosire, punem la fiert 2-3 litri de apa, zaharul, zaharul vanilat si batonul de scortisoara. Punem mucenicii cand apa clocoteste si ii lasam la foc potrivit cam o ora - o ora si 20, pana sunt fierti. Daca nu vreti o aroma foarte puternica de scortisoara, puteti scoate batonul cand puneti mucenicii.
Nuca o punem intr-o tava cu hartie de copt si o coacem 5 - 10 minute la cuptor, doar pana incepe sa miroasa frumos. Cu un sucitor o maruntim putin.
Dupa ce au fiert mucenicii, adaugam mierea, coaja de lamaie, esenta de rom si amestecam bine. Servim mucenicii cu nuca pregatita si cu scortisoara macinata. Cat despre calorii, avem cam 155 la 100 de grame, dar la asa o bunatate nici nu se simt :)
Un comentariu:
eu am pregatit mucenici moldovenesti...ca la mine acasa.la falticeni
Trimiteți un comentariu