Daca am inceput saptamana cu afinata, sa-o incheiem in acelasi ton :) Dupa cateva luni de stat in sticla de afinata, afinele devin 90% alcool, isi pastraza gustul si dulceata, asa ca e pacat sa nu le folosim. Fie le adaugam la un tort de biscuiti, fie le facem bomboane. Aceste bomboane pot fi facute si cu visine din visinata si indiferent de umplutura, sunt atat de bune incat e greu sa te opresti din mancat :))
Pentru cel putin 20 de bomboane am folosit:
- cam 200 g afine din afinata
- 250 g biscuiti
- 100 g nuci
- 150 g ciocolata neagra
- 2 linguri cacao
- 20 g unt
- 2 linguri zahar
- 2-3 linguri afinata sau zmeurata
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- apa cat e nevoie - in jur de un pahar, chiar mai putin
- fulgi de nuca de cocos pentru ornat
In primul rand, lasam afinele intr-o sita, sa se scurga de lichid. Tocam biscuitii sau ii punem intr-o punga si ii pisam cu sucitorul sau cu o sticla. La fel procedam si cu nuca. Punem ciocolata si untul intr-un vas le o topim la foc mic, amestecand mereu. Cand luam de pe foc, adaugam zaharul si afinata.
Intr-un bol incapator punem biscutitii maruntiti, nuca, cacao, coaja rasa de lamaie, iar deasupra turnam sosul de ciocolata.
It's time to get our hands dirty si sa amestecam bine de tot toate ingredientele din bol. Adaugam apa din cand in cand, pana obtinem o pasta legata, suficient de tare cat sa poata fi modelata.
Luam in mana cate putin din compozitie, o aplatizam, punem in mijloc cateva afine si formam o bomboana. Daca vi se pare prea migaloasa operatiunea asta, puteti adauga toate afinele cand amestecati ingredientele, mai spre sfarsit ca sa nu se zdrobeasca de tot si formati bomboanele asa. Noi am incercat ambele variante, pentru ca erau prea multe afine si prea putina "coca".
Tavalim bomboanele in fulgi de nuca de cocos, nuci macinate, bombonele colorate sau orice altceva ce vi se pare portivit. Puse intr-un recipient inchis, la frigider, bomboanele rezista destul de mult, dar sansele sa se invecheasca sunt mici, desi au 290 de calorii la 100 de grame :)
Si pentru ca reteta are afine, deci fructe de padure, o adaugam pe lista pentru Dulcea Romanie organizata de Flory.
Si pentru ca reteta are afine, deci fructe de padure, o adaugam pe lista pentru Dulcea Romanie organizata de Flory.
Varianta cu afinele in mijloc:
Si cu afinele peste tot:
7 comentarii:
Chiar sunt bune de tot, cu afine nu am mancat dar cu visine din visinata da. Puup!
Foarte buna idee,nu m-am gandit,cu visine am incercat,dar cu afine ba!:)Multumesc mult si astept datele pe email.pupici
Vaaaai, cat de bune trebuie sa fie... Cu afine nu am mancat niciodata, doar cu visine si cirese din alcool, si stiu ca e aproape iimposibil sa te opresti, odata ce-ai inceput sa le mananci. :) Ce-mi facusi tu mie la ora asta ??? :))) Pupici!
Ce deliciu. Imi plac mult ingredientele.
Cat de bine arata! O sa mesteresc si eu.. ca tare bune si usor de facut sunt ! pupici
superbune!
eu mai astept sa creasca fii'mea s-o pun pe ea sa le mestereasca asa...in loc de platilina...o zi faina sa aveti furnicilor!
Fetelor, nici noi n-am mai mancat cu afine pana acum, dar nu aveau cum sa nu fie bune :))
Ana, mie-mi zici, ca a fost tare greu sa nu le terminam in ziua in care le-am facut :D
Alice, foarte buna strategia ta :D
Weekend cat mai racoros sa doresc!
Trimiteți un comentariu