sâmbătă, 31 iulie 2010

Tort de Biscuiti


Am facut acest tort de mai multa vreme, dar pana acum nu am reusit sa-l postez. Cam la fel s-a intamplat si cu facutul tortului, am promis cam prin iarna ca-l voi face si abia in iulie m-am invrednicit sa ma tin de promisiune. Acest desert e perfect pentru vara, fiindca nu e nevoie sa tinem prea mult aragazul pornit.
Reteta o avem de la colega Lucia, care sper sa redevina cat mai curand colega cu noi :) Multumesc Luci pentru reteta, pe care am modificat-o putin, si pentru bunatatile de torturi pe care ni le aduceai la birou :D

Pentru un tort mare, cam 10 - 12 portii, avem nevoie de:
  • 560 g biscuiti (1 pachet mare si unul mic)
  • 2 linguri cacao
  • aprox 1 cana lapte
  • 300 g nuci
  • 100 g zahar
  • 250 g unt
  • 1 flacon esenta de rom
  • 30 g stafide (2 - 3 linguri)
Mai intai pregatim stafidele si nucile, pe primele le clatim si le presaram cu putina esenta de rom. Alegem cu grija nucile de resturile de coji, mai ales daca le cumparati gata curatate sigur sunt multe coji ramase. Apoi le punem la prajit in cuptor pentru 5 minute, doar cat sa capete un miros extraordinar. Cand se racoresc, le zdrobim, dar nu foarte marunt, cat sa se simta in tort.
Untul trebuie scos de la frigider, ca sa fie moale si il amestecam zaharul pana cand se dizolva partial zaharul. Restul se va dizolva pe parcurs :) Punem si lingurile de cacao, omogenizam si adaugam stafidele si nucile.
Rupem biscuitii cu mana, nu trebuie sa fie prea marunti pentru ca se vor rupe mai mult cand ii amestecam cu crema. Biscutii ii punem intr-un vas mare si turnam jumatate de cana de lapte peste biscuitii maruntiti, ca sa se insiropeze putin, iar apoi adaugam crema de cacao. Omogenizam totul cu mana, iar daca vi se pare prea uscata compozitia, mai adaugati cate putin lapte. Cand amestecul este gata, trebuie sa fie tare, adica sa stea in forma in care il asezam pe farfurie, asa ca nu adaugati prea mult lapte.
Mutam tortul pe o farfurie, il aranjam in ce forma vrem si il decoram cum vrem, sau cu ce avem (fulgi de cocos, fulgi colorati, etc). Eu l-am decorat cu putina ciocolata topita si cateva nuci :) Il tinem la frigider cateva ore, iar apoi de bucuram de acest tort delicios, care din pacate are aproximativ 400 calorii la 100 grame.


2 comentarii:

boscodina spunea...

e bestial :) am mancat o data facut de o mare bucatareasa, avea si visine din visinata si fructe confiate si coaja de portocala taiata marunt sdi ciocolata la fel taiata,un deliciu :)

Carmen spunea...

Foarte interesanta ideea, cand o sa mai fac, o sa incerc ceva asemanator :)