joi, 29 decembrie 2011

Platou de Branzeturi


Daca la retetele pentru Craciun n-am prea excelat din lipsa de timp, m-am gandit sa recuperam cat de cat pentru Revelion, cu un aperitiv special. Ideea mi-a venit cand am vazut platoul de branzeturi prin meniurile tuturor restaurantelor din Grenoble. Asa ca, dupa putina documentare, va propun cel mai simplu si elegant aperitiv, perfect pentru un bufet suedez. Modificand tipurile de branza, puteti servi un astfel de platou si daca optati pentru un meniu romanesc.
Am ales 5 tipuri de branza, de diferite texturi si gusturi: Brie, Camembert, branza cu mucegai, Gouda si branza proaspata de capra. Puteti folosi mai putine sau mai multe tipuri de branza, dar tineti cont sa nu fie toate de acelasi fel (cremoase, tari, proaspete, vechi, afumate). Pe langa branzeturi, avem nevoie de crackers (paine crocanta) si fructe: nuci, struguri, smochine proaspete, mere, pere.
In functie de tipurile de branza, asortam si vinul, in general dupa preferintele fiecaruia, fiind totusi si cateva recomandari: Riesling-urile merg bine cu aproape toate branzeturile, Muscat-ul se potriveste cu branza cu mucegai iar Sauvignon Blanc e o alegere buna pentru branzeturile cremoase.
Asezarea pe platou e tot o chestiune de alegere, singura regula este ca acesta sa nu fie prea aglomerat pentru ca branzeturile sa nu se atinga. In general branzeturile tari se aseaza gata taiate in bucati potrivite, iar cele moi se lasa intregi sau se taie doar cateva felii. Branza cu mucegai se lasa intreaga sau se rupe bucati. Pe platou se mai aseaza, in functie de spatiu, si cateva fructe. Un aspect importat este temperatura de servire a branzeturilor, care trebuie sa fie scoase de la frigider cu aproximativ o ora inainte, pentru a ajunge la temperatura camerei.
Si acum sa va povestesc cate ceva despre fiecare tip de branza pe care l-am folosit :)
Brie este o branza din lapte de vaca, frantuzeasca, care se lasa la maturat 4-5 saptamani pentru o textura moale, cremoasa. Se serveste ca desert, impreuna cu invelisul alb, deoarece acesta ii imbogateste gustul. Se pare ca este o branza cu istorie, deoarece primele insemnari in care este mentionata ar data din jurul anului 774 inaintea erei noastre :)
Camembert, similar cu Brie, este tot o branza cremoasa, frantuzeasca, din lapte de vaca, dar este mai slaba, iar modul de preparare difera, si deci, are un alt gust. Initial tare si sfarmicioasa, Camembert devine cremoasa dupa o perioada de maturare de aproximativ 3 saptamani. Spre deosebire de Brie, care se face in roti mai mari care apoi se taie, Camembert se pregateste de la inceput in roti mici, care se ambaleaza individual.
Branza cu mucegai este o branza cu adevarat speciala, imbogatita diverse culturi de mucegai. In functie de tipul de cultura, de durata de maturare si de tipul de lapte folosit, aceste branzeturi pot varia destul de mult la gust, dar si la miros :) Seamana putin cu branza de burduf, dar este ceva mai iute si cu un gust unic dat de zonele albastre, albastru-gri sau verzi. Exista diverse legende despre cum in pestera de Roquefort a fost creata intamplator prima bucata de branza cu acest nume, la fel si pentru Gorgonzolla. Sunt o multime de tipuri de branza "imputite", dar foarte bune :) Chiar si Brie si Camembert pot fi considerate ca avand mucegai, deoarece invelisul lor se formeaza prin stropirea bucatilor de branza cu un tip de mucegai.
Gouda este o branza semi-tare, asemanatoare cascavalului, de origine olandeza. Cu cat e lasata mai mult la maturat, intre o luna si pana la mai mult de un an, cu atat devine mai tare si cu un gust mai puternic. Noi am avut o branza destul de tanara, aromata cu chimen.
Branza de capra (Chevre), proaspata, este preferata noastra, desi eu cu greu m-am putut decide intre atatea bunatati :)) Este o branza cremoasa are un gust placut si se gaseste intr-o varietate de forme. Are un invelis alb, comestibil si este produsa doar din lapte de capra, nu amestecuri.
Sper ca nu v-am plictisit cu detaliile astea despre branzeturi, dar e ceva ce vroiam sa fac mai demult, platoul acesta fiind doar o scuza :))


3 comentarii:

FLORY spunea...

Numai delicatese!
Va doresc un An Nou fericit plin de realizari, bucurii si multa sanatate!
La multi ani!

Craita spunea...

La multi ani,un an nou plin de bucurii!!

Daniela Addario spunea...

La multi ani si-un an nou plin de bucurii, cu sanatate, fericire si realizari !