miercuri, 17 martie 2010

Deep Dish Pizza


Imi place mult reteta aceasta pentru ca imi aduce aminte de sweet home Chicago si de cum am pornit alarma de fum cand am incercat sa facem un deep dish semipreparat :)
Dar ce este un deep dish? Reteta pe care am facut-o este o specifica zonei Chicago, se mai numeste si Chicago-Style pizza, si este o pizza coapta intr-o tava inalta, cu aluatul ridicat pe pereti si umplutura inauntru.
Reteta este foarte simpla si gustoasa, nu e mai greu de facut decat pizza traditionala, si poate fi o variatie de la clasicele pizze care se gasesc la noi.
Asa ca, sa vedem ce e cu deep dishul acesta :)
Puteti pune cam orice vreti si va place in umplutura: porumb, pui, sunca, ou, cascaval sau altceva ce vi se pare interesant.
Pentru o tava rotunda cu diametrul de 26cm, din care vor iesi 8 - 10 portii, am folosit:
Aluat:
  • 470g faina
  • 350ml apa
  • 1.25 lingurita drojdie
  • 2 lingurite ulei
  • 1 lingurita sare

Umplutura:
  • 1 bucata mozarella (220g)
  • 1 ardei
  • 1 ceapa
  • 300g ciuperci
  • 4-5 fire cabanos
  • 1 cutie rosii in bulion
  • condimente: sare, piper, oregano, cimbru
Din criza de timp, am facut aluatul la aparatul de facut paine (una din cele mai bune achizitii facute vreodata - multumiri furnicutului :) ).
Desi reteta de aluat din cartea aparatului de facut paine are doar o varianta pentru 1500g aluat, noi am experimentat putin si am obtinut o reteta din care ne iese un aluat de 800g, cantitate potrivita pentru tava cuptorului. Asa ca daca aveti aparat de facut paine Moulinex, puteti face fara probleme aceasta varianta  cu programul de facut aluat.
Promit ca data viitoare vom face pizza cu aluat framantat, ca sa pun pozele din procesul de fabricatie :)
Pana atunci, doar va descriu: se pune faina intr-un vas mai mare, se face o groapa in mijloc in care se pune apa, sare, uleiul si maiaua sau drojdia uscata. Se incorporeaza faina in acest amestec si se framanata cam 10 minute, pana cand aluatul se desprinde usor de mana. Apoi il lasam la dospit langa o sursa de caldura.
Cat timp aluatul sta la dospit, am pregatit umplutura. Am taiat ardeiul, ciupercile si cabanosul rondele, am taiat ceapa in asa fel cat sa nu se desfaca si am tocat rosiile din bulion. Mozarella am taiat-o felii potrivit de groase pentru ca o vom adauga peste pizza ca sa se topeasca uniform.
Rosiile tocate si bulionul pot fi amestecate cu condimentele, pentru ca aromele sa se imparta uniform in interiorul pizzei.
Daca va place ca umplutura sa fie putin al-dente, puteti lasa ingredientele asa cum sunt. Daca preferati ca ele sa fie facute mai bine, puteti inabusi in putin ulei ceapa, ardeiul, ciupercile, cabanosul cam 10 minute, iar la sfarsit adaugati rosiile tocate. Asa se mai elimina si apa pe care o pot lasa ciupercile.
Dupa ce am pregatit ingredientele pentru umplutura, ne ocupam de aluat.
Punem aluatul pe o suprafata resarata cu faina, il mai framantam putin si il intindem pana la dimensiunea tavii. Aveti grija sa intindeti mai mult aluatul cat sa fie suficient ca sa ramana si pe peretii tavii.
Inainte de a pune aluatul, ungem tava cu ulei si tapetam cu faina, iar apoi, luam cu grja aluatul intins si il punem in tava. Noi am folosit o tava cu fundul detasabil pentru ca se poate scoate foarte usor pizza din ea.
Acum urmeaza partea cea mai simpla, umplutul deep-dish-ului cu ingrediente. Mai intai ungem aluatul cu niste bulion. Punem in straturi ingredientele crude: ciuperci, ardei, ceapa, cabanos, rosiile tocate, iar apoi repetam cu inca un strat din fiecare. Daca aveti ingredientele calite, le puneti pe toate in aluat. Deasupra mai puteti pune niste condimente, iar ultimul strat va fi format din feliile de mozarella care se vor topi si pizza va arata extraordinar.
Cuptorul trebuie sa fie incalzit la 200 de grade, iar deep dish-ul se face la aceasta temperatura cam in 50 de minute - 1 ora. Cand am pus la cuptor am pus tava cu pizza in tava cuptorului, nu pe grilajul acela, pentru ca e destul de grea si ca sa nu riscam sa se desfaca cand scoteam de la copt. Asa mi se pare ca e mult mai simplu de manevrat aceasta tava cu fundul detasabil mai ales ca nu are nici toarta.
Cat timp a stat la cuptor, mirosul minunat al condimentelor si celorlalte ingrediente ne-a facut sa numaram minutele de asteptare. Rezultatul vorbeste de la sine, nici nu am apucat sa mai fac poze la feliile taiate :)
Si acum caloriile... 100 de grame au aproximativ 190 de calorii, iar o felie are 200 - 250 de grame (depinde daca impartiti in 8 sau in 10 felii). Nu e foarte mult, mai ales ca o felie de deep dish e foarte satioasa si poate fi un pranz gustos si care va da energie.


Printeaza reteta

2 comentarii:

Sidy spunea...

hmmmmmmmmm.......ce bunatate ai facut tu aici !!!
Si mozzarelle aia topita arata nemaipomenit de bine.
Bravo !

nouatigaraelectronica spunea...

Arata superb !!! Multumesc pentru reteta,chiar acum i-am aratat-o sotiei mele :)