vineri, 21 ianuarie 2011

Porc Pekin


Cam de mult nu mai facusem nici o mancare chinezeasca, dar aceasta reteta este atat de buna incat a meritat asteptarea. Datorita marinarii, carnea este foarte suculenta, iar din combinatia sosurilor si condimentelor obtinem un gust putin dulce, putin (sau mai mult) iute si putin aromat de la ghimbir. Si in plus, reteta se face cam in 15 minute, daca nu consideram timpul de marinat.

Pentru 2 portii avem nevoie de:
  • 500 g pulpa porc
  • 2 - 3 cepe verzi
  • 4 linguri sos soia
  • 2 linguri amidon
  • 4 linguri ulei floarea soarelui
  • 4 sos chilli
  • 50 - 60 ml vin rosu
  • 1 lingura sos stridii
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita ulei de susan
  • o bucata de ghimbir cat o nuca
Taiem carnea in fasii subtiri si lungi cam de 2 - 3 cm si o punem intr-un vas sau intr-o punga care se inchide ermetic. Amestecam bine 2 linguri sos soia, 2 linguri ulei de floarea soarelui, amidon, jumatate din cantitatea de vin si 2 linguri de apa si turnam marinada peste carne. Lasam la frigider cel putin jumatate de ora, dar se poate tine si 5 - 6 ore, carnea va fi cu atat mai buna cu cat sta mai mult.
Incingem in wok 2 linguri de ulei, turnam carnea, impreuna cu marinada si prajim la foc mediu cateva minute, pana cand e aproape facuta carnea. Fasiile fiind subtiri, se vor patrunde repede. Scoatem carnea pe o farfurie, pastrand lichidul in wok.
La foc mare, punem in wok, pe langa sosul de la carne, 1 lingura ulei, 2 linguri sos de soia, sosul chilli, sosul de stridii, ghimbirul dat pe razatoarea mica, restul de vin si zaharul. Cand tot amestecul incepe sa fiarba, adaugam carnea si lasam pe foc cateva minute, amestecand mereu, pana scade sosul. Dupa ce oprim focul, turnam uleiul de susan si amestecam bine.
Ceapa verde o taiem bucati de 1 - 2 cm si asezam o parte pe farfurie, punem carnea, iar deasupra presaram restul de ceapa. Porcul pregatit astfel mancare foarte satioasa si cu vreo 200 calorii la 100 de grame.



7 comentarii:

Elena Toma spunea...

Ohhhh, ceva pe gustul meu, ca o delicatesa de weekend. Aroma care-mi plaaaaace. Deci, prestam, prestam, poate cu ceva muguri de soia proaspeti alaturi. Un weekend grozav!

Carmen spunea...

Interesanta ideea cu mugurii de soia, de tinut minte pentru data viitoare :)
Un weekend frumos si tie!

joita lucian spunea...

Am s-o incer si eu ,ce daca-s barbat de cand mi-a murit mama am invatat sa gatesc mai bn ca o femeie:)

Sidy spunea...

Carmen furnicuta mea, de cand am vazut reteta ta tot la ea m-am gandit asa ca maine...o aplic in practica.
Trebuie sa fie tare gustoasa !
Multumesc de idee...
Te tzuc !

Carmen spunea...

Sidy, cred ca o sa-ti placa, te astept cu impresii :) Daca ai timp, lasa carnea la marinat cateva ore.
Weekend placut! Te pup!

Sandman spunea...

Am incercat-o, nu o recomand, imi pare rau. Amidonul s-a lipit de wok la prajirea carnii, la final gustul sosului/carnii era amar din cauza arsurii.
Si cantitatea de lichid (marinada+ zeama carnii+ingredientele sosului) este extrem de redusa, este imposibil sa gatesti la wok o jumatate de kilogram de carne de porc cu 15 linguri de lichid si 60 ml vin, plus zeama carnii.
Carnea a stat la marinat 2 ore, ingredientele si cantitatile au fost respectate, wok-ul a fost de calitate, bucatarul plin de bunavointa, rezultat dezamagitor.

Anonim spunea...

eu am facut-o de cel putin 10 ori si a iesit mereu. ai facut tu un pas gresit, dar daca mai incerci ai sa vezi ca e DELICIOASA!