Acest desert s-a nascut din nevoia de a consuma o punga de aluat din congelator, care se cam invechea pe acolo. Cum baclava mai facusem si parca nu aveam chef sa facem iar, si pentru ca prin congelator ocoleam si o punga de mere razuite, am decis sa eliberam spatiul si sa le transformam intr-un desert bun de tot. Ideea cu impachetatul trigoanelor mi-a venit browsuind pe net, ca altfel le ziceam strudele :)) Intamplator au iesit de post, dar asta nu a afectat cu nimic gustul si dulceata trigoanelor. Pe viitor poate incercam unele cu branza sau cu carne :)
Pentru 9 trigoane avem nevoie de:
- 1 pachet foi de placinta
- 3 - 4 mere razuite (ca fie cam 250 g)
- 100 g zahar
- 30 g nuci
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita coaja de lamaie cu zahar
- 1 pliculet zahar vanilat
- 100 - 120 g unt, margarina sau ulei
- Optional - pentru sirop:
- 150 g zahar
- 200 ml apa
- 1 pliculet zahar vanilat
- zeama de la jumatate de lamaie
Merele razuite se lasa sa stea putin, apoi le stoarcem bine de zeama lasata si le calim cateva minute impreauna cu zaharul. Cand se mai racesc, adaugam nuca tocata, scortisoara, zaharul vanilat si coaja de lamaie si amestecam. Untul (margarina) il topim intr-o craticioara, la foc mic, fara sa ajunga sa fiarba.
Decongelam pachetul de foi si taiem fasii de 7 - 8 cm latime, adica vom obtine 3 fasii de foi suprapuse. Luam o fasie si o ungem cu untul topit. Peste ea punem alta fasie, pe care o ungem, iar deasupra a 3a fasie, la fel, unsa cu unt. Punem o lingurita din umplutura la un capat al celor 3 fasii suprapuse si aducem coltul opus umplutura. Continuam sa impachetam in zig-zag pana ajungem la capatul fasiei. Procedam in acelasi fel pana terminam fasiile.
Trigoanele astfel formate se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu unt si se dau la cuptorul incins la 180 de grade pana se rumenesc.
Trigoanele astfel formate se pun in tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu unt si se dau la cuptorul incins la 180 de grade pana se rumenesc.
Pentru sirop, punem toate ingredientele intr-un vas suficient de mare cat sa incapa un trigon si le lasam sa dea un clocot. Scufundam trigoanele caldute in acest sirop si le lasam cam 1-2 minute sa se insiropeze. Sunt muuuuult mai bune asa, raman putin crocante, dar in acelasi timp zemoase si aromate.
De calorii ce sa va spun, nu tocmai bine, cam 330 de calorii are un trigon, noroc ca dintr-un pachet de foi nu ies prea multe :))
6 comentarii:
Imi place cum arata!Rumene si crocante!
O zi buna!
Multumesc Janet, o zi buna si tie!
Si mie imi plac toate preparatele cu foietaje in general. Pup!
Arata foarte bine si cred ca sunt foarte gustoase! Excelent!
Multumim :)
Buna idee!
Trimiteți un comentariu