vineri, 14 ianuarie 2011

Gingerbread People


Le-am zis people pentru ca sunt si men si women... deci doar gingerbread men ar fi fost misogin :)) Si cum furnicutul cel vrednic si priceput mi-a facut asa forme frumoase, era pacat sa nu le folosim, chiar daca a trecut Craciunul :) Bineinteles, puteti folosi orice forme pentru a taia turta dulce, iar ornatul este optional. Si sa nu uit, reteta e preluata de pe un blog foarte fain, Just Love Cookin', doar ca am folosit ceva mai multe condimente.

Pentru vreo 24 de omuleti avem nevoie de:
  • 350 g faina
  • 150 g zahar
  • 150 g miere
  • 150 g unt
  • 1 ou
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1/4 - 1/2 lingurita nucsoara macinata
  • 1 lingurita ghimbir macinat
  • 1 lingurita cu varf scortisoara macinata
  • 8 - 10 cuisoare rasnite (1/2 lingurita)
  • un praf sare
  • creioane colorate pentru decor (optional)
Intr-un vas incapator cernem faina si adaugam restul ingerdientelor uscate: condimentele, zaharul, praful de copt, putina sare si le amestecam. Adaugam oul, mierea si untul taiat cubulete, care nu trebuie sa fie foarte rece, dar nici la temperatura camerei. Cu mana omogenizam toate ingredientele, la inceput va fi destul de tare, dar pe masura ce untul de incalzeste, devine moale. Aluatul obtinut il punem in folie alimentara si il punem la frigider cateva ore, cel putin vreo 2 - 3.
Dupa ce aluatul s-a intarit bine, presaram faina pe suprafata de lucru si intindem o foaie de aluat groasa cam de 0,5 cm. Taiem cu formele din dotare si asezam omuletii intr-o tava in care pusesem hartie de copt. Dam la cuptor cam 15 minute, la 180 de grade, pana se rumenesc. Desi cand ii scoateti din cuptor sunt moi, se intaresc pe masura ce se racesc, asa ca tineti-i tot pe o suprafata plana. Daca nu va incape toata compozitia la cuptor, noi am copt aluatul in 3 transe, inveliti aluatul ramas in folie si puneti-l la frigider pana il folositi, pentru ca altfel va fi prea moale si nu puteti lucra cu el.
Decoram dupa inspiratie si socotim ca 100 de grame au vreo 360 de calorii.




Niciun comentariu: