vineri, 25 februarie 2011

Porc Inecat in Vin


Ce faci cand ai o bucata de cotlet fara os, prea mare s-o faci pe gratar in bucatarie, ca ti se afuma toata casa? Alegerea noastra a fost o friptura coapta la foc mic, stropita cu vin rosu, atat de frageda incat abia am putut sa o tai, pentru ca se rupea singura. Un pranz excelent de duminica, fiindca puteti sa lasati carnea la cuptor si nu va stresati prea mult cu treaba, ca doar e weekend :)


Pentru vreo 5 - 6 portii avem nevoie de:
  • cam 1,3 kc cotlet fara os
  • 500 ml vin (cel putin)
  • 5 - 6 catei usturoi
  • cimbru uscat
  • boia dulce sau picanta
  • sare, piper
  • boabe de coriandru
  • rosmarin uscat
  • 50 g kaiser afumat (optional)
Pentru ca bucata de carne era prea mare si dificil de manevrat, plus ca nu incapea nici in tava, am taiat-o pe jumatate.
Cu un cutit ascutit si ingust facem mici buzunare in carne si infigem cateii de usturoi curatati si taiati pe jumatate daca sunt mari. Daca folositi si kaiser, taiati-l bucati mici, cam de dimensiunea unui catel de usturoi si procedati la fel ca mai sus. Amestecam toate condimentele intr-un bol si frecam bine cotletul cu acest amestec. 
Intr-o tava incapatoare asezam carnea, tunam vinul, acoperim cu o folie de aluminiu si dam la cuptorul incins la 180 de grade. Cam dupa o jumatate de ora - 45 de minute scoatem din cuptor, stropim carnea cu sos si lasam in continuare sa se coaca. Si ca sa nu ne stresam cu garnitura, tot acum am pus pe langa carne si niste cartofi taiati in jumatate sau sferturi. Lasam tava acoperita cam 1 ora si jumatate, iar apoi in ultima ora, lasam friptura sa se rumeneasca. Din cand in cand stropim carnea cu sosul de vin, iar daca acesta scade, completam cu vin sau apa.
O friptura aromata, frageda care are aproximativ 200 calorii la 100 de grame, fara garnitura. Merge de minune cu muraturi asortate, si desigur, un pahar de vin rosu.




5 comentarii:

Alina---Explora Cuisine spunea...

Delicios arata Carmen, eu fac ceva similar, dar cu vin si usturoi, trebuie sa incerc si reteta ta :) Am o intrebare, de curiozitate mai mult: ce cartofi folosesti la cuptor? adica ce tip? sunt curioasa pentru ca eu nu prea stiu sa-i aleg, si iau white de obicei, doar ca se zdrobesc la cuptor :))

Alina---Explora Cuisine spunea...

Nu stiu daca esti interesata de ofertele ce apar la mancare in supermarketuri prin Ontario, dar daca esti uite aici un link pentru a vedea ce este la oferta zilnic http://www.soscuisine.com

Eu am la parterul blocului Metro, asa ca pentru mine e util :)

Carmen spunea...

Din cate stiu, cartofii rosii sunt mai tari si nu se zdobesc. Nu gasesti in magazine cartofii pe categorii (pt fiert/piure, pt cuptor, pt prajit)? In Bucuresti am gasit asa ceva la MegaImage, si am cumparat pentru copt (cei din poze).

Alina---Explora Cuisine spunea...

Vai, scuza-ma Carmen, nu stiu de ce am crezut ca stai in Canada, te-am confundat cu cineva, sorry!

Carmen spunea...

Don't worry :) poate informatia e utila pentru alti cititori din zona :)