luni, 6 decembrie 2010

Negresa... mai altfel


Mai altfel adica fara nici un pic de grasime. Cum se poate asa ceva? Pai foarte usor, reteta originala continea 100g unt pe care le-am inlocuit cu 100g iaurt normal. Nici sa nu exageram si sa punem degresat :)) Si ce iese din combinatia asta? Ce sa iasa... o negresa foarte buna, cremoasa, cu un gust puternic de ciocolata neagra, dar cu vreo 50 calorii la 100 de grame mai putin decat daca am fi folosit unt. Fiindca a fost un experiment, am facut o cantitate destul de mica, dar data viitoare dublam sau chiar triplam cantitatile, la ce buna a fost :)

Ideea pentru reteta a fost preluata de pe dietetik.ro si pentru o tava de cozonac avem nevoie de:
  • 150 g ciocolata neagra (70 - 75%)
  • 100 g iaurt
  • 170 g zahar
  • 3 oua mari
  • 100 g faina
  • 1 lingura cu varf de cacao
  • esenta de rom
  • un pumn de nuci (cam 45 - 50g)
  • un praf de sare
Topim ciocolata intr-un vas asezat peste alt vas cu apa care nu fierbe, e suficient sa fie mai calda (la bain-marie). Ciocolata topita o amestecam cu iaurtul, adaugam zaharul, cacaua si mixampana se omogenizeaza ingredientele. Adaugam pe rand ouale, mixambine dupa fiecare ou. Punem faina si amestecam cu grija ca sa se incorporeze in aluat. Adaugam esenta de rom, un praf de sare si nucile tocate grosier, amestecam totul si turnam in tava.
Am inaugurat cu aceasta ocazie o tava de chec/cozonac din silicon pe care am primit-o cadou de la o buna prietena, care stia ca sunt tare curioasa cum se comporta o astfel de tava. Asa ca multumim Iuli :) pentru ca tava e foarte usor de folosit, nu trebuie unsa inainte de a pune aluatul in ea, prajiturile se scot imediat si se curata repede si usor.
Punem negresa la cuptor intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, pas pe care noi l-am sarit. Se da la cuptor pentru 35 - 40 de minute la foc mediu (200 de grade) pana trece testul scobitorii.
Negresa este delicioasa langa o cana de lapte sau cafea si are aproximativ 270 calorii la 100 de grame.



Niciun comentariu: