vineri, 18 martie 2011

Clatite


Cui nu-i plac clatitele? Nu vad nici o mana ridicata, foarte bine, pentru ca acest desert nu poate sa lipseasca :) Sunt foarte simple de facut, dar dureaza destul de mult prajitul. Dar ca sa fie fun, puteti face un concurs: cine prajeste cele mai multe clatite sau cine intoarce clatitele cel mai acrobatic, si distractia e garantata :)) Si pentru cele mai bune rezultate, ar fi bine sa faceti din timp aluatul, pentru ca sa aiba timp sa se odihneasca.
Pentru destul de multe clatite, peste 20, nu mai stiu cate au fost, avem nevoie de:
  • 500 g faina
  • 3 oua
  • 300 ml lapte
  • apa minerala cat e nevoie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • cateva linguri de ulei
Batem ouale ca pentru omleta si adaugam pe rand cate o lingura de faina. Amestecam bine cu telul sau cu o lingura pentru ca sa nu se faca cocoloase. Cand aluatul devine mai tare, incepem sa adaugam si lapte sau apa minerala. Consistenta finala trebuie sa fie ca a unui iaurt de baut. Adaugam zaharul vanilat.
Cel mai bine ar fi ca acum aluatul sa stea la frigider vreo 2 ore, sa se odihneasca, pentru a obtine niste clatite pufoase. Dupa timpul de stat, faina se mai umfla, si s-ar putea sa fie nevoie sa mai adaugam putina apa minerala.
Incingem o tigaie antiaderenta (sau mai multe), punem cateva picaturi de ulei, luam cu polonicul din aluat si turnam in tigaie, miscand-o in acelasi timp, pentru ca aluatul sa se intinda unifrom, intr-un strat subtire. Dupa 2-3 minute, intoarcem clatita pe partea cealalata, fie azvarlind-o prin aer, fie cu o spatula :) Continuam tot asa, cu foarte putin ulei la 1-2 clatite. Cand mormanul de clatite e gata, le umplem cu ce vrem: gem, finetti, urda (branza dulce) cu marar. 100 de grame de clatite au aproximativ 220 de calorii, la care mai adaugam si umplutura.


2 comentarii:

Doinitza`s cakes spunea...

eu ridic mana in sus ca-mi plac :-)))sunt atatea umpluturi incat poti sa faci tot timpul altfel,odata am facut un tort din ele cu umplutura de ciuperci,si multa smantana deasupra ,fratelui meu i-au placut la nebunie

Carmen spunea...

Doinitza, chiar ca poti sa faci de fiecare data altfel :) Cred ca sunt foarte bune cu ciuperci si smantana, sau in diverse combinatii sarate :)