miercuri, 29 iunie 2011

Paine pe Bat


In weekend, dupa o saptamana caniculara de-a dreptul, a fost frig si a plouat. Deci ce puteam noi sa facem, daca nu un gratar :)) Si nu orice fel de gratar, ci unul la care am pregatit o paine pe bat, dupa o reteta invatata la un cooking class organizat de Societe Gourmet. A fost un adevarat succes, toata lumea a mancat painea aromata, asta dupa ce le-a trecut mirarea din momentul in care au vazut ce vrem sa facem. :))
Noi am fost la tara, asa ca am avut loc sa ne desfasuram arsenalul, respectiv aluatul, dar puteti pleca la gratar cu paine gata infasurata pe bat :))

Pentru 5-6 portii, am folosit:
  • 460 g faina
  • 120 ml lapte
  • 40 g parmezan ras
  • 2 oua
  • 4-5 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • 1 plic praf de copt
  • sare
Mai avem nevoie de:
  • folie de aluminiu
  • 1-2 bete
Dupa cum ne-a invatat chef Daniel, la aceasta paine folosim praf de copt in loc de drojdie, ca sa reziste daca o transporam de acasa pana la locul de gratar :)
Pisam usturoiul, il punem intr-un bol, impreuna cu toate ingredientele, in afara de lapte si le amestecam cu o furculita pana cand seamana cu niste firmituri. Adaugam laptele si framantam cateva minute, pana obtinem o coca omogena. Lasam aluatul sa se odihneasca 30 de minute, timp in care putem pregati betele pe care facem painea.
In functie de dimensiunea gratarului. folosim 1 sau 2 bete destul de groase si suficient de lungi cat sa putem tine dintr-un capat, in timp ce capatul celalalt e deasupra gratarului. Invelim vreo 30cm din fiecare bat in folie de aluminiu.
Dupa ce aluatul a stat, il intindem cu facaletul pe o suprafata presarata cu faina. La final, aluatul trebuie sa fie cam de 3-4mm grosime, pentru ca sa se patrunda, dar sa ramana pufos. Taiem fasii de 3-4cm latime si incepe distractia :))
Din experienta noastra, va spun ca e nevoie de 2 persoane la acest punct, pentru ca e cam dificil sa tii un bat de vreun metru jumate si sa infasori pe el bucati de aluat.
Luam cate o bucata de aluat si o infasuram pe capatul invelit in folie de aluminiu. Cand punem o bucata noua, umezim putin capatul si presam pe bucata de pe bat, ca sa se lipeasca. Poate pare complicat, dar sa stiti ca nu e :)
Painea, gata pusa pe un bat, o lasam sa se mai odihneasca putin, pana facem focul.
Cand jarul este gata, inainte de a pune carnea, prajim painea, rotind pe alta parte la fiecare 1-2 minute. Nu dureaza mult pana cand se rumeneste frumos.
Cam asta a fost painea pe bat, foarte aromata de la usturoi, foarte pufoasa si o surpriza pentru cei cu care mergeti la gratar. Nu ma intrebati de calorii, ca n-am calculat :)




La final, n-am rezistat, si am pozat niste clopotei superbi :)


3 comentarii:

janet spunea...

Ce paine interesanta....cand credeam ca le vazui pe toate!
O zi buna!

Lacrima spunea...

:)))) kurtoskolacs :))) cu sare :))) tare.

Carmen spunea...

si cu usturoi :))