miercuri, 22 iunie 2011

Inghetata de Cirese si Capsuni


Aceasta delicioasa inghetata, intitial s-a dorit doar de cirese, dar apoi m-am gandit ca ar merge si cateva linguri de dulceata de capsuni. Rezultatul... minunat, de un roz foarte puternic :) Cu aceasta reteta dulce participam la Provocarea Dulcea Romanie, organizata in aceasta luna de Antonina de la Dulcegarii Culinare. Indiferent cum o incercati, cu sau fara capsuni, inghetata este foarte fina si putin acrisoara. Si, best of all, nu e nevoie de masina de inghetata si nici nu trebuie s-o amestecati la fiecare ora :)

Pentru o portie zdravana de inghetata, avem nevoie de:
  • 1 kg cirese
  • 150 g dulceata de capsuni
  • 400 g smantana pentru frisca
  • 4 oua
  • 50 g zahar pudra
Curatam ciresele de samburi si apoi stergem jumatate de bucatarie, cat am reusit sa stropim cu picatele rosii :D Apoi oprim vreo 2 linguri din ciresele curatate pentru mai tarziu. Peste restul de cirese punem o lingura de zahar pudra si smantana pentru frisca. Le punem pe toate la foc mediu, amestecand din cand in cand, apoi dam focul la minim si lasam sa fiarba vreo 5-10 minute, pana ciresele incep sa se inmoaie. Dupa acest timp, adaugam dulceata de capsuni si luam de pe foc.
Cu piciorul vertical al mixeruluipasam compozitia fierbinte, dupa care o dam printr-o sita, pentru a separa crema de bucatile de cirese care nu s-au pasat. Separam ouale, iar galbenusurile le amestecam cu 2-3 linguri din crema fierbinte si apoi le incorporam in cantitatea totala de crema.
Punem din nou pe foc, amestecand, si lasam sa fiarba cam 5 minute, pana incepe sa se ingroase.Dam din nou prin sita si lasam sa se raceasca complet.
Batem albusurile spuma, apoi adaugam restul de zahar pudra. Mixampana obtinem o spuma tare, care ramane in forma. Incorporam cate 1-2 linguri din albusuri in crema de cirese, pana totul este amestecat. Turnam crema intr-un vas cu capac, pe care il punem la congelator si il lasam vreo 2 ore, pana incepe sa se intareasca. Apoi adaugam ciresele ramase, fie intregi, fie taiate in jumatati, amestecam si punem inapoi in congelator pret de cateva ore.
Cu 10 - 15 minute inainte de a o servi, scoatem inghetata si o lasam la frigider, ca sa ne fie mai usor de pus in cupe. Acest deliciu are aproximativ 210 calorii la 100 de grame.





5 comentarii:

Dulcegarii culinare spunea...

Ce culoare perfecta si cata savoare!! ! iti multumesc tare mult pentru participare.. esti o scumpa!! pupici

Alina---Explora Cuisine spunea...

Cat imi place culoarea pe care ai obtinut-o, superb! cred ca are o aroma grozava!

Adela Zilahi spunea...

Arata tare bine! Succes la provocare! ;) Pup!

Mihaela spunea...

Frumoasa culoare si super aromata, sunt convinsa :)

Carmen spunea...

Anto, cum sa nu particip, la asa ingrediente apetisante :)
Cat despre culoare, citeam ca este la moda in designul interior... asa ca suntem in trend :))