marți, 13 iulie 2010

Tarta de Visine

In plin sezon al visinelor, am decis sa incercam o reteta de tarta rapida si delicioasa. Rapida, daca aveti pe cineva sa va ajute si sa curetele visinele de samburi :)) Tarta este putin acrisoara, iar diferenta dintre blatul crocant si umplutura pufoasa este de efect :) Si merge de minune langa niste inghetata de vanilie! Nu va speriati de reteta ceva mai lunga, aceasta tarta este un desert racoritor si foarte simplu de facut, care va avea un succes garantat :)
Pentru o tava de 23 cm, adica vreo 8 portii de tarta, avem nevoie de:
Aluatul:

  • 350 g faina
  • 220 g unt
  • 1 lingura zahar
  • 2-3 linguri de apa
 Umplutura:
  • 200 g zahar + 1 lingura pentru ornat
  • 800 g visine intregi (raman cam 650-700g dupa ce le curatati samburii)
  • 3 linguri amidon
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • un praf de sare
  • zahar vanilat
  • 30 g unt
  • 2 - 3 linguri lapte
Si acum sa ne apucam de treaba, pregatind aluatul. Intr-un bol amestecam faina cu untul si zaharul. Adaugam si putina apa, cat sa se formeze un aluat elastic si care nu se lipeste de maini. Nu trebuie framantat, doar pana se incorporeaza toata faina. Impartim aluatul in doua, o parte mai mare pentru pus in tava si una mai mica pentru ornat (raportul sa fie cam 60 - 40). Invelim fiecare parte intr-o folie de plastic si dam la frigider 15 - 30 minute, cat timp pregatim umplutura.
Visinele curatate de samburi le maruntim putin cu piciorul vertical al mixerului, dar putin, cat sa ramana si bucati intregi sau aproape intregi. Adaugam zaharul, amidonul, zaharul vanilat, sarea si zeama de lamaie. Amestecam bine si lasam deoparte, pana pregatim tava de tarta.
Bucata cea mare de aluat o vom intinde cu sucitorul pe o suprafata presarata cu faina, pana ajunge la dimensiunea dorita. Operatiunea trebuie facuta destul de repede, pentru ca aluatul sa nu se moaie si sa devina lipicios. Daca in schimb este prea sfarmicios, si se despica la capete cand il intindem, inseamna ca are prea multa faina. Asa ca ii mai punem 1-2 linguri de apa, il mai framantam putin si il mai lasam 5 minute in frigider.
Asezam aluatul in tava, aranjam sa fie si pe pereti si turnam umplutura in tava. Aici noi am gresit putin, adica am pus cam multa umplutura. Este bine sa lasati cel putin o jumatate de centimetru fata de marginea de sus a tavii atunci cand puneti umplutura, pentru ca zigzagul pe care il vom face va apasa si e posibil sa dea pe afara sos de visine :D
Si ca tot am adus vorba de zigzag, este momentul sa il pregatim din bucata mica de aluat care ne-a ramas. Intindem pe o suprafata presarata cu faina pana cand avem aproximativ dimensiunea tavii. Cu un cutit ascutit taiem fasii din aluat, pe care le asezam peste tarta, formand acest model. Cu resturile care ne raman, putem sa le reciclam, mai le framantam putin si le intindem iar, pana avem toata tarta ornata.
Ungem fasiile de aluat cu lapte si le presaram cu lingura de zahar care ne-a ramas. In spatul liber, peste visine, punem cate putin unt, din loc in loc. Dam la cuptorul incins la 200 de grade pentru aproximativ 1 ora - 1 ora si 15, pana cand crusta devine aurie. Cel mai bine ar fi sa puneti tava de tarta in tava cuptorului, si sa coaceti asa. Va si mai usor de manevrat, si daca cumva da pe afara umplutura din tarta, veti avea de curatat doar tava aragazului.
Servim simplu, sau langa o cupa de inghetata de vanilie si calculam ca 100 grame au aproximativ 250 calorii, iar o portie in jur de 460 calorii.


Niciun comentariu: