marți, 20 iulie 2010

Cum Curatam Mango

Asa cum am promis saptamana trecuta, revin cu detalii despre cum se obtine pupla de mango cat mai usor si cat mai eficient. Prima data cand am cumparat mango nu prea stiam mare lucru despre el, dar am cautat pe gugal si am aflat multe lucuri interesante despre acest fruct tropical (Mangifera indica).
Despre mango se crede ca este original din India si se cultiva in zonele tropicale si subtropicale. Fructele ajung la dimensiuni de 5-15 cm lungime si 4-10 cm latime si pot avea fie forma specifica, fie ovala sau rotunda.
Cand cumparati mango, verificati coaja sa fie neteda si tare. Fructul necopt este verde, iar pe masura ce se coace devine auriu sau rosu. Puteti cumpara fructele mai verzi, iar daca le lasati la temperatura camerei, in 3-4 zile se vor coace. Nu trebuie lasate sa se coaca prea mult, deoarece se vor strica, in zona coditei va aparea o pata maronie si isi vor schimba gustul si aspectul pulpei. Cand mango copt, este indicat sa-l tineti la frigider pana il consumati.
In interior un mango copt trebuie sa fie portocaliu-auriu, cu o culoare uniforma si un sambure mare si fibros.
Este o sursa excelenta de fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, printre care: vitamima A, B1 - B3, B5, B6, B9,  C, potasiu, magneziu, fier, beta si alfa caroten.
Daca v-am convins de proprietatile acestui fruct, sa vedem cum sa-l curatam ca sa ne bucuram de gustul lui dulce si foarte aromat :)
Spalam bine fructul si taiem un capac cu codita, astfel incat sa avem o suprafata plana pe care sa-l asezam. Se taie apoi bucati, lasand miezul fibros izolat. Bucatile taiate se cresteaza cu un cutit ascutit, fara sa se taie si coaja, si se obtin cuburile din imagine. Se rup de pe coaja fie cu mana, fie folosind un cutit subtire, pentru cele care nu se pot lua direct cu mana. Coaja nu se foloseste.
Cubuletele de mango si pot consuma imediat, crude sau pot fi folosite in inghetata, creme, sucuri etc.
Pentru a obtine felii de mango, pentru ornat, din cea mai mare bucata pe care o taiem prima de pe sambure, taiem felii pe care le decojim cu ajutorul unui cutit ascutit. Cam asta ar fi despre mango, dar sa nu uit, caloriile: 65 calorii la 100 grame.




Printeaza reteta (fara imagini)

Niciun comentariu: