vineri, 9 iulie 2010

Inghetata de Vanilie


Aceasta inghetata se poate numi the Ulimate Vanilla Ice Cream, asa cum ii era si titlul original. Singura problema a fost ca era cam prost descrisa varianta fara masina de facut inghetata. Asa ca am improvizat cum ni s-a parut ca ar trebui. Si a iesit cea mai buna inghetata pe care am mancat-o :) Fina, cremoasa, nici un cristal de gheata, exact ca cea cumparata. Doar ca e facuta cu frisca, vanilie si fara prafuri sau E-uri. In curand voi incerca sa o adaptez si sa avem o inghetata de fructe la fel de buna :)
Pentru o cutie de 500g (800ml) de inghetata avem nevoie de:
  • 3 galbenusuri
  • 300 g smantana pentru frisca
  • 300 ml lapte (am folosit de 1.8%)
  • 120 g zahar
  • 1 baton vanilie
Dureaza ceva sa faceti aceasta inghetata, mai ales ca trebuie amestecata cam de doua ori in timp ce se congeleaza, ca sa nu faca cristale de gheata. Dar rezultatul merita asteptarea :)
Pentru inceput amestecam laptele cu jumatate din zahar si batonul de vanilie. Punem la foc si lasam pana aproape clocoteste, dupa care lasam sa se raceasca si sa ia aroma minutata de vanilie.
Intre timp se amesteca galbenusurile cu restul de zahar pana se albesc si se dizolva zaharul. Se adauga cate putin din laptele rece. Se pune din nou pe foc amestecul de lapte si galbenusuri. Se amesteca incontinuu si se lasa cam 5 - 10 minute, fara sa ajunga sa fiarba. Daca vedeti ca fierbe, luati de pe foc pentru ca este gata. Lasam din nou sa se raceasca, iar dupa ce s-a racit, desfacem batonul de vanilie si punem bobitele de vanilie in compozitie.
Intre timp batem frisca pana se intareste si o amestecam cu restul ingredientelor, dupa ce s-au racit complet. Turnam intrun vas si dam la congelator. La noi a incaput la fix intr-o cutie tot de inghetata, pe care scria 800ml (500g). Cam dupa 1 ora si jumatate scoatem de la congelator si  amestecam cu o lingura, ca sa se desfaca inghetata. Repetam operatiunea si cam la 3 ore de cand am pus la congelator, si dupa inca o ora, avem o bunatate de inghetata, care are 200 calorii la 100 grame.




Un comentariu:

Lucia spunea...

Aroma de vanilie e dementiala! Si crema la bian-marine a iesit perfect, de abia astept sa inghete :D