joi, 16 decembrie 2010

Prajitura de Craciun - In Dar de Craciun


Cum spuneam si mai devreme, tocmai am primit darul virtual de Craciun, si acum e randul nostru sa oferim ceva dulce si bun lui Lili. Ca sa va updatez putin, Furnicuta Boscodina a organizat o poveste la care fiecare participant contribuie cu cate un cadou pentru un prieten virtual. Cadoul nu se face oricum, ci plecand de la ingredientele preferate ale celui caruia ii este oferit, in cazul lui Lili, ingredientele magice sunt cafea, lamaie, stafide, mere, vanilie. Asa ca am pregatit o prajitura cu multe stafide si mere, iar pentru impresia artistica am experimentat cu pasta de zahar si alte ornamente pe care le gasiti aici. Si ca sa incudem toate ingredientele magice, langa o felie de prajitura, avem o cafea venetiana, adica razuim niste coaja de lamaie peste frisca. Lili, ne-am gandit mult la o reteta cat mai pe gustul tau si sper sa iti placa ce am pregatit :)

Pentru o forma de 20 - 23 cm avem nevoie de:
  • 200 g unt
  • 150 g zahar brun
  • 200 g faina
  • 3 oua
  • 2 mere potrivite (cam 250g)
  • 250 g stafide
  • 4 linguri sirop de artar
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara
  • 3 - 4 boabe de ienibahar macinate
  • un praf de nucsoara macinata
Untul trebuie sa fie moale, la temperatura camerei si il amestecam cu zaharul, mixand cateva minute. Adaugam ouale intregi, mixambine dupa fiecare ou, adaugam si siropul de artar, apoi faina, praful de copt si condimentele, amestecand cu grija sa nu zboare faina :)
Merele le curatam de coaja, le dam pe razatoare si le adaugam in aluat, impreuna cu stafidele. Pregatim vasul in care vom coace prajitura, adica il imbracam in hartie de copt. Dam prajitura la cuptor aproximativ o ora, 160 - 180 de grade, pana cand capata o coloare frumoasa si trece testul scobitorii. Lasam sa se raceasca si ornam dupa inspiratie.
Prajitura este foarte aromata, miroase a Craciun, nu e nevoie sa fie insiropata si se pastreaza foarte bine la rece, acoperita. Cat despre calorii avem in jur 265 la 100 de grame, fara pasta de zahar.





4 comentarii:

sara & Miki spunea...

Minunat... felicitari. Pup!

Carmen spunea...

Multumesc mult :)

Elena Toma spunea...

Ce dar frumos ai facut! Eu una as fi extaziata sa primesc un astfel de cadou si impresionata de atentia acordata. Felicitari!

Liliana Toma spunea...

Multumesc mult ...iertare ca raspund asa tarziu...dar am fost foarte ocupata si nu am prea intrat pe net...pupici