Din cand in cand mai variem meniul si incercam retete de paine care nu sunt in cartea masinii de paine. Asa am ajuns la painea cu lapte sau la cea cu cartofi. Dar la ambele retete a fost nevoie de framantare, care poate fi facuta cu ajutorul masinii de paine, asa ca de aceasta data am pregatit ceva mult mai simplu. Rezultatul... Wow! O paine perfecta, coaja crocanta, miezul aromat si de o consistenta minunata. Toate astea cu numai 10 minute de munca si vreo 14 ore de asteptare :)
Asadar, pentru o paine potrivita, am folosit:
- 500 g faina
- 350 ml apa
- jumatate pliculet de drojdie uscata (aprox 3g)
- 1,5 - 2 lingurite de sare
Intr-un bol amestecam faina cernuta cu sarea. Dizolvam drojdia in apa si o turnam peste faina. Amestecam putin, cu o lingura sau furculita pana se omogenizeaza, acoperim vasul si il punem la frigider pentru vreo 12 ore. Noi nu l-am lasat decat vreo 11 ore la frigier si apoi, o ora afara.
Dupa timpul de odihna, presaram din plin faina pe suprafata de lucru, scoatem aluatul din vas si il pudram cu faina. Intidem un patrat din aluat pe care in impachetam ca in poza de mai sus: aducem o treime din aluat spre mijloc, acoperim cu cealalata parte. Procedam la fel si pe cealalta latura. Acoperim cu o carpa curata si lasam la dospit inca vreo 30 - 40 de minute.
Coacem painea la cuptorul incins bine, la vreo 200 de grade, pana cand se rumeneste, adica in jur de o ora.
6 comentarii:
Are o consistenta foarte frumoasa a miezului!
Arata foarte bine painea vostra. M-ati convins sa o incerc si eu!
Ce bine arata, are o sectiune perfecta ;)
imi place tare mult cum a iesit painea!!!
De cate ori am zis ca voi incerca sa fac paine in modul asta. Acum chiar m-am hotarat, e musai sa fac pentru ca arata extraordinar de bine.
Arata minunat painea! As dori sa intreb daca se poate face si cu faina integrala. Multumesc.
Trimiteți un comentariu