La capitolul desert pentru italian party, am avut cele mai mari dileme. Pai intre tiramisu, cannoli, panna cotta, inghetata de fistic, nu e usor sa te decizi :D Munca mi-a fost oarecum usurata de timpul redus pe care il aveam la dispozitie, asa ca pe lista scurta au ramas tiramisu si panna cotta. In final, aceasta din urma a fost declarata castigatoare pentru ca aveam niste forme de trandafir foarte dragute, care asteptau sa fie inaugurate cu ceva dulce si bun. Ceea ce s-a si intamplat :)
- 400 ml smantana pentru frisca
- 300 - 400 ml lapte
- 100 g zahar
- coaja si zeama de la o lamaie
- un pliculet zahar vanilat
- 2 pliculete de gelatina
Punem laptele si smantana la foc mic, impreuna cu coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Urmarim cu atentie si cand incepe sa fiarba, luam vasul de pe foc si il punem in apa rece, ca sa nu se branzeasca amestecul din interior.
Gelatina o lasam la inmuiat cu 100 ml de apa rece, vreo 10 minute, asa cum scrie pe ambalaj. Testam amestecul de lapte, iar cand acesta e cald, nu fierbinte, turnam o parte din el peste gelatina, amestecand pana se dizolva. Aveti grija cu temperatura laptelui, daca e prea fierbinte, gelatina va fi distrusa si panna cotta nu se mai intareste. Daca laptele e prea rece si vedeti ca nu se dizolva gelatina, puneti 1-2 minute pe foc, sa se incalzeasca putin.
Gelatina o lasam la inmuiat cu 100 ml de apa rece, vreo 10 minute, asa cum scrie pe ambalaj. Testam amestecul de lapte, iar cand acesta e cald, nu fierbinte, turnam o parte din el peste gelatina, amestecand pana se dizolva. Aveti grija cu temperatura laptelui, daca e prea fierbinte, gelatina va fi distrusa si panna cotta nu se mai intareste. Daca laptele e prea rece si vedeti ca nu se dizolva gelatina, puneti 1-2 minute pe foc, sa se incalzeasca putin.
Amestecam laptele in care am dizolvat gelatina cu restul de lapte si cu zeama de lamaie. Lasam pana se raceste toata treaba, dar nu prea mult, ca sa nu inceapa sa se intareasca. Scurgem compozitia, pentru a scapa de coaja de lamaie, pe care am folosit-o doar pentru aroma, vrem ca panna cotta sa fie o crema fina. Turnam in forme, daca folositi de silicon nu e nevoie sa le ungeti, daca nu, ungeti cu putin ulei de floarea soarelui.
Cu grija transportam formele la frigider, unde le lasam sa stea cateva ore bune, pana se intareste compozitia. Noi am lasat-o vreo 4-5 ore si a fost ok.
Cu grija transportam formele la frigider, unde le lasam sa stea cateva ore bune, pana se intareste compozitia. Noi am lasat-o vreo 4-5 ore si a fost ok.
Daca aveti timp, puteti pregati un sos de caramel si lamaie: caramelizam 100 g zahar intr-o tigaie de teflon peste care punem zeama de la 1-2 lamai si cateva linguri de apa. Va face destul de urat caramelul cand turnati lichidul peste, dar nu va speriati ca se intareste, amestecati usor si lasati la foc mic, se va dizolva. Turnam sosul peste panna cotta scoasa din forme si servim cu placere :)
8 comentarii:
Ce aspectoase sunt in formele astea. Pup!
foarte frumoasa prezentarea ! :)
CAe frumoases si ce gust bun' tre' sa aiba!
cat sunt de dragute!!
Yamiiii! Ce bunatate!
imi place foarte mult pana cotta dar si mai mult imi plac formele tale!
Multumesc fetelor! Pup!
Arata nemaipomenit trandafirasii panna cotta!
Am si eu forme de silicon trandafiri, dar mici pt. bomboane.
Trimiteți un comentariu