duminică, 25 iulie 2010

Inghetata de Fistic


Aceasta a fost inghetata noastra preferata in concediul din Sicilia, unde am fost foarte surprinsi cand am descoperit cate lucruri preparau localnicii din fistic :) Dupa ce ne-am intors acasa, am asteptat momentul potrivit ca sa facem inghetata, pentru ca cea din comert este complet diferita, foarte departe de original, plina de coloranti, lucru usor de vazut din coloarea verde :D
Va invit la o cupa de inghetata extraordinara, care cu siguranta va surprinde placut :)
Pentru o portie generoasa de inghetata (cam 1 kg) avem nevoie de:
Pasta de fistic
  • 200 g fistic nesarat (cu coji)
  • 100 g zahar tos
  • 25 g pudra de migdale (3 - 4 linguri)
  • 30 ml apa
  • aroma de migdale
Inghetata de fistic:
  • 80 g pasta de fistic (cam 1/3 din ce rezulta de mai sus)
  • 50 g fistic (cu coaja)
  • 6 galbenusuri
  • 50 g zahar tos
  • 25 g zahar pudra
  • 500 ml lapte
  • 100 ml frisca lichida
  • aroma de migdale
In primul rand pregatim o pasta din fistic, care este suficienta pentru 3 portii de inghetata, asa ca restul de 2 parti le puteti pastra la congelator pana la urmatoarea transa de inghetata.
Am gasit fistic prajit si nesarat la Kaufland, foarte bun pentru ce ne trebuia. Il curatam de coji, si ne abinem sa nu-l rontaim :)) Il maruntim cu tocatorulpana obtinem o pudra destul de fina. Daca vi se pare necesar, puteti marunti eventualele bucati mai mari ramase in mojar. Amestecam pudra de fistic cu pudra de migdale.
Intr-un ibric amestecam apa cu zaharul si le incalzim pana incep sa fiarba, amestecand continuu. Turnam siropul de zahar peste pudra de fistic si migdale, amestecand bine. Adaugam si cateva picaturi de aroma de migdale. Adaugam 1 sau 2 lingurite de apa rece si amestecam bine, cu mana, ca sa obtinem o pasta omogena. Dupa ce se raceste, impartim in 3, punem in pungi si punem la congelator.
Cand avem chef de inghetata, folosim una din pungile de pasta congelata, pe care o dizolvam in laptele pus la incalzit. Cand ajunge sa fiarba, o luam de pe foc, adaugam putina esenta de migdale, zaharul pudra si fisticul curatat si tocat destul de mare. Lasam sa se raceasca si ca sa mearga mai repede punem vasul cu laptele in apa rece.
Cat timp se raceste laptele, separam ouale si batem galbenusurile cu zaharul tos. Nu trebuie sa le batem mult, deoarece creste riscul ca amestecul sa se branzeasca cand il incalzim. Adaugam laptele caldut peste galbenusuri si amestecam bine.
Punem vasul in care avem amestecul de galbenusuri si lapte la bain-marie, pentru ca sa incalzim controlat, si sa nu se incalzeasca prea tare si sa se branzeasca galbenusurile. Amestecam continuu si in secunda in care apa din vas incepe sa fiarba, inseamna ca s-a ajuns la temperatura maxima pentru galbenusuri. De fapt, veti observa cum dintr-o data crema se va ingrosa, cand apa este aproape de fierbere. Cand crema e gata, o punem imediat in alt vas, deoarece vasul care a stat la bain marie este fierbinte, si riscam sa se branzeasca, daca nu o racim repede.
Cat timp crema se raceste, eventual in apa rece, batem frisca, pe care o incorporam in crema rece. Si cu asta am terminat inghetata, o turnam intr-un vas pe care il punem in congelator. Cam dupa 2 ore, scoatem inghetata pentru a o amesteca, ca sa nu se formeze cristale de gheata. Repetam si la 4 ore de cand am pus la congelator, pentru a obtine o inghetata cremoasa.
Am facut niste cannoli pe care i-am umplut cu inghetata, alt deliciu sicilian. Cat despre calorii, 100 grame de inghetata au aproximativ 210 calorii.


Un comentariu:

Tudor spunea...

miam miam.livrati si la domiciliu?