Acest tort este o reteta de familie, mostenita de la Buni, care il pregatea mereu de ziua mea cand eram mica. Este un tort faimos, toata lumea il adora, dar nimeni nu reusea sa-l faca la fel de bun ca ea, sa nimereasca combinatia perfecta astfel incat blatul sa devina ca un mousse de ciocolata si nuci. A durat ceva pana mi-am facut si eu curaj sa-l incerc, si probabil ca dupa inca vreo zece repetari, voi ajunge sa-l fac macar la jumatate din ce-mi amintesc :)
Pentru 8-10 portii avem nevoie de:
- 250 g miez de nuca
- 2 linguri de faina (40 g)
- 50 g unt
- 50 g cacao
- 9 oua
- 300 g zahar pentru blat + 200 g pentru sirop
- esenta de vanilie, esenta de rom, esenta de cafea
- 1 lingura zeama de lamaie
- 500 - 600 g frisca
Punem cele 300 g de zahar intr-un ibric cu 250 ml de apa si amestecam mereu. De cand incepe sa fiarba, cronometram 10 minute, timp in care amestecam in continuare sa obtinem un sirop mai gros. Il lasam sa se raceasca, iar ca sa nu ne plictisim, separam albusurile de galbenusuri si tocam nuca marunt.
Intr-un bol incapator punem faina, untul taiat cubulete, cacaoa si nuca. Tunam siropul rece si amestem bine totul. Incepem sa punem apoi cate un galbenus, omogenizand bine dupa fiecare. La final turnam cate o lingurita de esenta de vanilie si cafea.
Batem albusurile spuma tare si le incorporam in aluat, amestecand de sus in jos, sa ramana aerat.
Asta e tot un truc de la Buni: taiem un cerc de dimensiunea bazei cratitei in care vom coace blatul, din hartie de copt. Ungem toata cratita, pe fund si pe pereti cu unt, asezam cercul si il ungem la randul lui cu unt. Tapetam totul cu faina. Peretii se desprind mult mai usor decat baza tortului, iar hartia de copt ne va ajuta sa scoatem foarte usor blatul din cratita.
Turnam compozitia in vasul astfel pregatit si il dam la cuptor vreo 50 de minute, primele 15 la 210 grade, apoi la 180.
Cand tortul este copt, il lasam sa se racoreasca, il scoatem din cratita si il mai lasam sa se raceasca complet, timp pe care il folosim sa pregatim siropul. La fel cum am procedat la blat, fierbem un sirop din 200 g de zahar si 200 ml de apa, pe care il lasam sa se raceasca. Cand este rece adaugam esenta de rom (sau 3-4 linguri de rom) si zeama de lamaie.
Cu un cutit bine ascutit, taiem blatul pe jumatate si ne pregatim sa-l finisam. Pentru ca acest tort este unul special, am vrut sa-l prezint pe un platou special, si anume platoul rotativ, de la Kitchen Shop. Decorarea unui tort nu e punctul meu forte, dar mi s-a parut ca acest platou rotativ usureaza mult munca, mai ales ca are niste cercuri ajutatoare, sa nimeresti blatul pe mijloc :)
Deci asezam partea de jos a blatului pe platou, o insiropam, iar deasupra nivelam o parte din frisca batuta. Asezam si cealalta parte a blatului, insiropam si invelim tot tortul in frisca. Desi e greu, tortul trebuie lasat cel putin 12 ore sa se produca procesele chimice necesare, sa se patrunda bine de sirop si devina cel mai bun si cremos tort pe care l-ati incercat vreodata :)
17 comentarii:
Ft. bine arata si cred ca este ft. bunnn!!
Ce delicios arata!! Retetele de familie sunt intotdeauna delicioase!!!
Arata fantastic de bine iar ing. folosite sunt pe placul meu deci, merita incercat. Imi place!
Ce dimensiune are cratita?Ce bine arata!E urmatorul pe lista mea.
Am uitat sa precizez, cratita pe care am folosit-o are 24cm, dar merge si una de 26.
Este foarte bun, va spun sigur, l-am incercat.
Tata
Deosebit de delicios si apetisant tortul!!!!! Felicitari pentru blog:)!!!!!Pupici
Bine mai arata! Fiecare stratulet in parte :)
Ma bucur ca v-a placut :)
Multumesc mult Maria! Pup!
Ce-as putea spune , decat ca este adevarat desfrau dulce ; ms ptr reteta FURNICUTI .
Woooow cum arata,supeeeeer!!
Frisca ai batut-o cu intaritor de sta asa de teapana?
Sigur il voi face.Multumesc de reteta.
Da, la frisca am pus si un pliculet de intaritor.
Furnicute-harnicute, am facut si eu acest tort minunat de ziua mamei mele, pe 6 februarie. Insa nu am avut tava cu diametrul de 24 sau 26 cm, si l-am copt in una de 22 cm. L-am tot incercat cu scobitoarea, nu iesea curata, si desi am lasat focul la mic si am mai pus doua tavi de protectie in cuptor, mi s-a ars pe margini si pe dedesubt, iar cand l-am taiat, tot era un pic moale la mijloc ultimul strat. (l-am taiat in 3). Dar nu a fost mare problema, l-am razuit bine si a iesit foarte bun. Pe langa frisca, am facut si crema ganaje. Delicios! Credeti ca o tava mai mare este secretul, sa se coaca bine si sa nu se arda? Preferam tava mai mica, sa-l pot taia in 3. Multumesc. Iris
Iris, cred ca o tava de 22cm este destul de mica pentru acest tort, fiind prea mare cantitatea de aluat, motiv pentru care s-a si ars. Mie mi s-a parut ca tava de 26 de centimetri pe care am folosit-o a fost ok, poate ar merge si in una de 24, dar si la 26 poate fi taiat in 3, adica blatul e destul de inalt.
buna,crezi ca as putea sa pun in crema si niste fructe de padure?
da, poti adauga in frisca niste fructe de paduse, se potrivesc cu tortul.
A inceput sa imi ploua in gura! :) Ce bine arata! O sa-l fac de revelion, mi se pare o reteta potrivita pentru noaptea dintre ani! Felicitari!
Trimiteți un comentariu