joi, 29 mai 2014

Apple Pie - Tarta cu Mere

Dupa cum va spuneam, umplutura de zilele trecute nu a avut viata prea lunga, transformandu-se rapid in tarta despre care vreau sa va vorbesc acum. Am studiat mai in amanunt problema crustei, am sapat pe net cautand o reteta cat mai buna si cred ca am gasit ceva potrivit. Stiam o reteta buna pe care am folosit-o aici, dar vroiam sa vad si alte idei. Asa am dat peste o explicatie foarte interesanta la Serious Eats, a caror reteta am testat-o de cateva ori, cu rezultate foarte bune, dupa cum mi s-a confirmat :) Desi in reteta originala, se cerea o cantitate dubla de crusta, am preferat sa reduc caloriile injumatatind-o, fara ca acest lucru sa aiba repercusiuni nedorite asupra tartei :)
Pentru o forma de tarta de 26cm, am folosit:
In robotul de bucatarie, la care montam lamele pentru tocat, punem 3/4 din cantitatea de faina, zaharul si untul taiat cubulete. Pulsam de 10-15 ori, pana cand aluatul se aduna intr-o bila. Adaugam restul de faina si mai pulsam de cateva ori, pana aluatul seamana cu niste firmituri. Turnam totul intr-un bol, adaugam apa foarte rece si omogenizam din cateva miscari cu o lingura. Formam o bila din aluat, il invelim in folie alimentara si il dam la frigider pentru 3-4 ore, cel putin.
Cand s-a racit, pudram cu faina suprafata, impartim aluatul in doua si il intindem prima jumatate, cea pe care o asezam in tava de tarta, presarand faina, ca sa nu se lipeasca. Cat timp facem aceasta operatiune, tinem la frigider jumatatea cealalta de aluat. Turnam merele in tava, intindem si cealalta bucata de aluat si o asezam peste umplutura.
Facem cateva crestaturi pentru decor si ca sa se elimine aburul, ungem cu un ou batut si dam la cuptor timp de 30-40 de minute, la 200 de grade. Dupa vreo 15-20 de minute, cand marginile se rumenesc, le putem acoperi cu folie de aluminiu, pentru ca altfel riscam sa se arda.
O reteta simpla de tarta, cu o crusta crocanta, care cu siguranta nu va rezista prea mult. Daca vreti sa va faceti de cap, adaugati si o cupa de inghetata de vanilie langa felia de tarta calda :)



3 comentarii:

Timea spunea...

Super tarta!

Laura spunea...

Tarta arata super bine! Iar ideea cu pastrarea umpluturii in borcane e tare buna:)

magda spunea...

foarte buna am incercat-o