vineri, 8 iunie 2012

Furnici in Copac


Dintre toate retetele chinezesti, recunosc cu mana pe inima ca aceasta e preferata mea. Asa ca era logic sa fie aleasa pentru a participa la concursul cu premii chinezesti organizat de Andreea, de la Andreea Chinesefood. Stiti ca ea este cea mai buna sursa de inspiratie si retete autentice chinezesti, da? Si daca cumva nu stiati, dati fuga pe la ea pe blog, sa va convingeti :)...Ah, si era sa uit: se numeste "furnici in copac" datorita modului in care bucatele de carne tocata se lipesc de taieteii de orez, nu pentru ca ar contine furnici :D
Pentru cam 3-4 portii, am folosit:
  • 200 g taietei de orez
  • 350 g pulpa de porc (sau puteti pune carne gata tocata)
  • 5 ciuperci de lemn uscate
  • 1 bucata de ghimbir cat o nuca
  • 2 catei de usturoi
  • 2 cepe verzi
  • 1 ardei iute (puteti suplimenta daca rezistati)
  • 1 lingurita amidon
  • 2 linguri sos de soia light
  • 1 lingurita sos de soia dark
  • 1 lingurita vin alb (trebuia de orez, dar nu am avut)
  • 2 lingurite ulei de susan
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • putin piper si sare, daca nu e suficient sosul de soia
Punem la inmuiat ciupercile uscate, conform instructiunilor de pe ambalaj. Cele pe care le-am avut trebuiau tinute in apa calda vreo 10 minute, ceea ce am si facut :)
Tocam carnea si o amestecam cu amidonul, vinul, sosul de soia dark, 1 lingurita ulei de susan. Lasam carnea la frigider cam 20 de minute, timp suficient cat sa pregatim restul ingredientelor.
Pregatim taieteii asa cum scrie pe ambalaj, dupa care ii clatim cu apa rece si ii scurgem. Tocam ghimbirul cubulete mici, la fel si partea alba a cepei si usturoiul. Tocam ardeiul iute, iar partea verde a cepei o taiem rondele. Cand urechile de lemn sunt gata, le clatim si le taiem fasii sau bucati.
Incingem in wok 1 lingura de ulei de floarea soarelui impreuna cu restul de ulei de susan si calim cateva secunde ardeiul iute. Adaugam ghimbirul, partea alba de la ceapa, usturoiul si le calim vreo 2 minute. Adaugam carnea si o calim pana se patrunde, amestecand des. 
Adaugam ciupercile peste carne, apoi taieteii, sosul de soia light si restul de ulei de floarea soarelui. Amestecam totul, oprim focul si presaram partea verde de la ceapa.
Servim cand mancarea este calda, pentru ca iute este tot timpul :)
Sursa retetei este, cum altfel, Andreea Chineesefood :)



Un comentariu:

Andreea spunea...

Tiii ce de furnici! :) Ca pentru voi doi furnicuti dulci ce sunteti! Multumesc pentru participare! :) Pup!