joi, 18 martie 2010

Papanasi Fierti si Prajiti



La cererile numeroase ale furnicutului, in weekend am facut, in sfarsit, papanasi. Si cum eu ii prefer pe cei fierti, lui ii plac cei prajiti (ce e fiert nu e papanas :)) ), am facut ambele feluri. Tinand cont ca e acelasi aluat, de fiecare data facem asa, ca sa impacam si furnicutul si furnicuta :)
De... prima poza am pus-o pe cea cu papanasii prajiti pentru ca intr-adevar sunt mai frumosi, dar si cu mai multe calorii :)

Pentru 2 - 3 portii de papanasi prajiti si inca 2 - 3 portii de papanasi fierti avem nevoie de:
  • 2 pachete branza dulce (500g, noi am folosit unul cu branza degresata si unul cu branza grasa)
  • 3 - 4 oua
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri gris
  • zahar vanilat
  • smantana si dulceata pentru cei prajiti
  • pesmet si zahar pentru cei fierti
Se amesteca branza cu galbenusurile, zaharul vanilat, faina si grisul. Nu puneti de la inceput toata faina si tot grisul in compozitie pentru ca e posibil sa fie prea mult si sa iasa prea gros aluatul. Batem albusurile spuma si le amestecam cu branza. Daca este prea tare aluatul, puteti sa mai adaugati un ou, chiar daca nu mai separati albusul de galbenus. Daca in schimb aluatul este prea moale, mai adaugati gris.
Acum intervine separarea, puteti imparti cantitatea in 2 si sa faceti din fiecare fel de papanasi, sau sa faceti doar un fel.
  1. Pananasii prajiti
  2. Ne pregatim un vas cu faina aproape si punem intr-o palma faina, ca sa nu se lipeasca compozitia de maini. Luam o lingura din aluat, punem in mana, punem peste galusca de aluat putina faina si formam cu ambele maini niste gogosele pe care le gaurim in centru. Le putem pune pe masura ce le facem pe o farfurie presarata cu faina, sau ii putem pune direct in tigaia incinsa, in care am pus ulei cat sa o acopere. Facem in acelasi fel si niste guguloaie mai mici, fara gaura, care vor fi moturile papanasilor. Lasam papanasii sa se prajeasca cam 2-3 minute pe fiecare parte, merge destul de repede pentru ca nu sunt prea grosi si se patrund usor.
    Scoatem papanasii pe o hartie aborbanta ca sa se scurga excesul de ulei. Apoi ii pregatim pentru servit: punem bucatile mari pe o farfurie, punem putina smantana, deasupra asezam moturile si punem dulceata de capsuni si smantana fara mila :)

  3. Papanasii fierti
  4. Inainte sa ne apucam punem o oala cu apa la fiert si e de preferat ca oala sa fie cat mai intinsa pentru ca sa avem loc unde sa punem papanasii si sa nu ajunga unii peste altii cand fierb. Pregatirea lor e cam cam la fel, luam in mana cate o lingura de compozitie si ii dam o forma mai plata, avand mereu faina la indemana. Nu trebuie sa le mai dam gaura in mijloc si ii pregatim pe o farfurie pe toti.
    Cand apa clocoteste ii punem pe rand pe fiecare la fiert. Nu e nici o problema daca papanasii cad si raman pe fundul oalei, cand se fierb ar trebui sa se ridice daca ii miscati putin cu o lingura (in caz ca se prind). Papanasii se fierb vreo 3-4 minute, se intorc si se lasa sa mai fiarba cateva minute pe cealalta parte. Ii scoatem din apa cu o spumiera si ii lasam pe o farfurie pana pregatim pesmetul. Intr-o tigaie de teflon punem 3 linguri de ulei, lasam putin sa se incalzeasca si apoi punem cam 4 linguri de pesmet. Lasam 1-2 minute sa se incalzeasca si ca pesmetul sa absoarba uleiul, apoi dam de pe foc si adaugam 2 linguri de zahar. Amestecam bine si tavalim papanasii fierti in pesmet.
Cam asta este, un desert simplu de facut, fara mult zahar, iar papanasii fierti sunt chiar dietetici.
Caloriile sunt cam asa: 100g papanasi fierti au cam 180 de calorii (cu tot cu pesmet si zahar), iar o portie  de 3 papanasi are cam 350 de calorii. Papanasii prajiti au aproximativ 210 calorii / 100g, iar o portie de 3 papanasi are in jur de 440 de calorii. Sper ca aceste cifre nu v-au speriat si veti incerca totusi aceasta reteta delicioasa.


Printeaza reteta

Niciun comentariu: