luni, 19 aprilie 2010

Gogosi cu Branza Dulce


Continuam trilogia cu gogosile umplute cu branza dulce. Sunt cunoscute ca branzoaice, dar sunt multe variante de aluat pentru branzoaice. Am folosit o parte din aluatul pe care l-am pregatit pentru gogosile simple care este prezentat in reteta respectiva. E pacat sa nu faceti mai multe feluri de gogosi daca tot va apucati de treaba si cu siguranta rezultatul va fi apreciat.
Dar sa nu mai pierdem vremea si sa ne apucam de pregatit acest desert bun bun de tot :)
Pentru aproximativ 10 - 12 gogosi avem nevoie de:
  • cam o treime din aluatul pentru gogosile simple
  • 1 pachet branza dulce (250g)
  • 2 - 3 linguri de zahar
  • 1 lingurita coaja de lamaie cu zahar
  • zahar vanilat
  • 1 ou
Cat timp sta aluatul sa creasca, pregatim branza, adica o amestecam cu oul, putina coaja de lamaie, zaharul si zaharul vanilat. Trebuie sa aveti grija si sa nu puneti mult zahar pentru ca sa nu fie prea lichida branza, fiindca va curge si gogosile se vor desface si nu ar fi bine. Daca cumva este branza mai lichida, puteti adauga o lingurita de gris, care mai absoarbe din umezeala.
Dupa ce aluatul a dospit, presaram faina pe suprafata de lucru. Luam bucati cam cat o cana din aluat si le intindem cu sucitorul pana ajung cam la 5 milimetri. Nu trebuie sa fie la fel de gros aluatul ca la gogosile simple, pentru ca cele umplute se prajesc mai greu, iar daca sunt prea groase riscati sa se arda la suprafata dar branza sa ramana cruda.
Taiem aluatul cu un pahar mai mare sau cu cutitul patrate sau dreptunghiuri din aluat, cam cat o palma de mari. In mijlocul lor punem cate 1 lingurita sau 2 de branza. Daca le facem rotunde, punem o bucata peste cea cu branza si presam. Daca avem patrate, putem sa facem triunghiuri, adica sa aducem un colt peste coltul opus. Daca avem dreptunghiuri, impaturim tot in forma de dreptunghi, aducand o latura peste cea opusa. Avem grija sa apasam bine de tot marginile ca sa nu iasa umplutura pretioasa. Daca marginile sunt infainate si nu se lipesc, cu o pensula, ungem cu putina apa.
Putem face toate gogosile o data, dar trebuie sa va miscati repede pentru ca primele vor creste destul de mult pana terminati de impachetat tot. Cel mai bine e sa faceti cate 4 - 6 o data, in functie de cat de multe va incap in tigaie si sa opriti focul pana faceti urmatoarea transa. Sau, cel mai bine, sa aveti un ajutor care sa le prajeasca :)
Resturile care raman atunci cand taiem aluatul le refolosim si le amestecam cu aluatul ramas, sau le prajim ca pe gogosile simple, daca terminam.
Prajim gogosile in ulei incins cateva minute pe fiecare parte si le servim calde sau reci, langa un pahar de lapte batut. Retinem ca au in jur de 285 calorii la 100 grame.




Printeaza reteta (fara imagini)

7 comentarii:

Lucia spunea...

Vreau si eu!!! Si gogosi cu ciocolata cand faceti?

Carmen spunea...

Facem si cu ciocolata soon :)
Ma gandeam ca mergea sa punem ceva nutela in cateva gogosi, dar nu aveam. Asa avem scuza sa facem iar :))

Lucia spunea...

Incercati si o crema de ciocolata pe langa Nutela. As sugera o crema ca pentru prajiturile alba-ca-zapada dar nu-i stiu reteta :P:P

Lucia spunea...

sau ... crema de vanilie ca langosile din Busteni :F:F

Carmen spunea...

Da, si noi abia asteptam sa plecam acasa :))

Think Pink spunea...

Caloriile se calculeaza in functie de procentul de proteine, grasime si carbohidrati.

Sunt destul de sceptica in privinta celor "285 calorii la 100 grame."

Din cate stiu o gogoasa simpla are undeva la 450 calorii pe 100g.

Carmen spunea...

Voi posta cat de curand modul de calcul al caloriilor, care este testat. Intradevar, o gogoasa cumparata poate avea spre 400 - 450 calorii, dar e cazul celor prajite in baie de ulei si in care s-a adaugat mult zahar in aluat si umplutura. Poti sa cauti pe net, sunt multe rezultate care dau caloriile pt gogosi undeva intre 220 si 300.