Acum cateva zile, dupa muuulte ore de sedinte, un coleg a spus doar atat: "gogosi". Si a fost suficient ca toata lumea de la birou sa lesine de foame sau pofta de ceva dulce. Iar furnicutul si-a amintit cat de bune sunt gogosile cu gem sau cele cu branza, asa ca a fost musai sa facem cat mai repede :))
Am preferat sa postez separat fiecare reteta, pentru ca sunt mai usor de urmarit, iar la utile in bucatarie gasiti cum se face maiaua.
Acestea fiind spuse, sa ne apucam de framantat si prajit gogosi!
Voi da cantitatile pe care le-am folosit si le-am impartit in 3: o parte gogosi simple, o parte gogosi cu branza si o parte gogosi cu gem. Daca faceti mai multe feluri de gogosi, printre care si cele cu gem, trebuie sa aveti grija si pe acestea sa le prajiti la urma, deoarece uleiul se innegreste de la siropul din gem.
Pentru muuuulte gogosi (vreo 60 - daca faceti doar simple) avem nevoie de:
- 4 cani de faina (aprox 1 kg)
- 4 - 5 linguri de zahar
- 500 ml lapte
- 2 linguri ulei
- 1 ou
- putina sare
- 2 pliculete de drojdie
Se face maiaua si se lasa la crescut. Laptele se incalzeste, ca sa fie caldut cand il punem in compozitie.
In faina se face o gaura in care se pune oul, zaharul, putina sare, uleul, maiaua si laptele. Nu puneti tot laptele de la inceput, pentru ca se poate sa iasa prea moale aluatul si sa mai trebuiasca adaugata faina. Framantam energic ingredientele timp de 10 - 15 minute, pana se desprinde usor aluatul de mana si lasam la dospit 20 - 30 de minute langa o sursa de caldura.
Dupa ce a crescut frumos, luam bucati din aluat si le punem pe o suprafata presarata cu faina. Intindem pana au grosimea de aproximativ 5 milimetri.
Luam un pahar sau o cana de diametrul dorit, scufundam marginea in putina faina, si taiem cercuri din aluat. Ca sa fie mai usor la prajit, puteti lua cercurile taiate sa le puneti pe o farfurie, iar in acest fel va eliberati spatiul de lucru. Resturile de aluat care raman se framanta putin si se intind din nou si tot asa, pana terminam aluatul.
Gogosile se prajesc in ulei incins, cateva minute pe fiecare parte. Cand capata o culoare cafenie se intorc. Focul trebuie sa fie mediu spre mic, pentru ca sa nu se arda. Gogosile se vor umfla destul de mult dupa ce sunt puse in ulei si se vor praji, chiar daca raman unele parti mai deschise la culoare.
Se servesc pudrate cu zahar pudra si au aproximativ 255 calorii la 100 grame.
Un comentariu:
Arata bine in poze! Ium ium!
Trimiteți un comentariu