Inainte de a incepe sa descriem reteta, sa facem cateva lamuriri: pasca este un desert traditional de Paste, sunt mai multe opinii despre ce simbolizeaza, asa ca va las sa cautati daca sunteti curiosi. Se pleaca se la o coca de cozonac, deci, e destul de mult de munca, si se adauga branza dulce cu stafide.
Mie pasca imi aminteste de copilarie, cand bunica facea de Paste acest desert minunat. Asa ca am decis ca e timpul sa preiau stafeta si sa incepem sa facem si noi. Rezultatul a fost peste asteptari la aspect si miros, sa vedem duminica si gustul :)
Ingredientele pentru aluat:
- 500 g faina, cum spuneam
- 1 pliculet drojdie uscata (25g drojdie proaspata)
- 2-3 galbenusuri
- 1 cana (250 ml) lapte
- 150 g zahar
- 100 ml ulei
- zahar vanilat
- coaja de lamaie cu zahar
- 1 ou pentru uns la final
- 1 pachet (250 g) branza dulce
- 2 oua
- 1-2 linguri de gris
- 100 g stafide
- 100 g zahar
- zahar vanilat, esenta de rom
- coaja de lamaie cu zahar
Sa ne inarmam cu curaj si sa incepem aventura :)
In primul rand toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca trebuie sa le aducem in bucatarie cu 1-2 ore inainte sa ne apucam. In al doilea rand, cand ne apucam de treaba, dam drumul la cuptor, deschidem usa putin si lasam focul mic. Cozonacului ii place caldura si ca sa ne iasa un cozonac bun, trebuie sa transpiram putin :))
Facem mai intai o maia, adica dizolvam drojdia cu 1 lingurita de zahar si putina apa calduta. Adaugam apoi 1-2 lingurite de faina si omogenizam. Presaram peste putina faina, punem un capac si lasam sa creasca la caldura aproximativ 10 minute.
Intre timp, pregatim galbenusurile: le amestecam cu coaja de lamaie, zaharul vanilat si un praf de sare.
Laptele il punem la incalzit si dizolvam in el zaharul. Laptele nu trebuie sa fie fierbite, e bine sa fie putin caldut.
Pregatim uleiul, il punem intr-un vas in care sa va incapa mana si il incalzim putin. Vom avea nevoie de el cand incepem sa framantam.
Faina o cernem intr-un vas mai mare. In mijlocul fainei facem o gaura in care turnam maiaua, galbenusurile si laptele. Incepem incet sa incorporam faina in amestecul de lichide pana se omogenizeaza. Din cand in cand adaugam ulei: bagam pumnul in ulei si apoi continuam sa framantam. Nu trebuie sa turnam ulei direct peste aluat, ci incorporam incet, pe masura ce framantam.
Ca sa creasca bine, coca trebuie framantata cam 20 - 30 de minute, o parte din timp pana se termina uleiul, si apoi pana se desprinde usor se mana. Cand e gata, il acoperim si il lasam la dospit la caldura aproximativ 1 ora.
In timp ce aluatul se hodineste, ne ocupam de branza: o amestecam cu ouale, zaharul, grisul si aromele. Frecam bine, ca sa se dizolve zaharul si apoi adaugam stafidele.
Inainte sa incepem sa modelam aluatul, inchidem usa cuptorului si lasam sa se incalzeasca la 200 de grade, dar nu facem racoare in bucatarie inca.
Cand aluatul a crescut, il impartim in 2 si ungem cu ulei vasul in care vom coace. O jumatate o intindem pe o suprafata unsa cu ulei si o punem in vas, ridicand si pe pereti 2cm. Acum avem 2 variante, in functie de cat de multa branza avem si cat de mare e vasul: fie punem branza peste aluatul intins in vas, fie punem si restul de aluat si punem branza in cele 4 lacase care se formeaza.
Restul de aluat il impartim in 2 si luam o jumatate. Aceasta jumatate o impartim iar in 2 si facem o impletitura pe care o punem pe peretii vasului, peste aluatul care este deja.
Aluatul ramas il impartim in 2. Fiecare din aceste bucati de aluat le impartim in 2 si le impletim. Punem in forma de cruce peste aluatul din vas. Adaugam branza, daca nu am pus-o deja.
Ungem totul cu ou, atat aluatul cat si branza. Dam la cuptorul incins la 200 de grade pentru 15 minute, apoi micsoram temperatura la 180 de grade si coacem inca 30 - 40 de minute. In acest fel pasca se va patrunde si in interior, dar nu se va arde pe margini.
Sarbatori Fericite!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu